Piroska
-2 °C
5 °C

Emberöléssel gyanúsítják a Volvót

2001.06.01. 12:41
Gyilkossági ügyben indult vizsgálat Franciaországban a Volvo ellen, miután egy két évvel ezelőtti, két gyermek halálát okozó baleset kapcsán a szakemberek arra a következtetésre jutottak, hogy a balesetet fékhiba okozta - közölte az Independent. A vád azt állítja, hogy a fékhiba többtízezer autónál jelentkezhetett, a gyárnak tudomása is volt a rendellenességről, a cég mégsem hívta vissza az autókat, csak a márkaszervizeket utasította a javításra. A Volvo szerint nincs összefüggés a szervizben történtek és a baleset között, és nincs rá bizonyíték, hogy hibás volt a fék.
A Volvo 850 TDI Estate 1999. június 17-én érkezett a Strasbourg közelében lévő Wasselone nevű faluba. A sofőr, Catherine Kohtz saját bevallása szerint képtelen volt lassítani az autóval, mert a fék nem reagált. Az autó, miután irányíthatatlanná vált, lesodródott az útról, belerohant egy épületbe, átrepült egy parkoló Renault Mégane felett, majd a járdára zuhant. A járdán három gyermeket elsodort, ketten életüket vesztették. A kocsi végül egy Fiat Puntónak ütközve állt meg.

Száznyolcvanezer Volvo érintett?

Volvo 850 TDI Estate
Az első vizsgálat azt állapította meg, hogy a sofőr túl gyorsan hajtott. A hölgy azonban továbbra is állította, hogy a fék hibája okozta a balesetet, és elég bizonyíték sem gyűlt össze, így újabb vizsgálatot rendeltek el. Ennek során kiderült, hogy az autónak valóban rossz volt a fékje, és egy gyártási hiba következtében feltehetően további 180 ezer Volvót érinthetett akkoriban a meghibásodás. Az előzetes vizsgálat eredménye szerint a gyár tudott a hibáról, de ahelyett, hogy visszahívta volna az autókat, a helyi márkaszervizeket utasította annak kijavítására.

Nem egyértelmű utasítások

A starsbourgi márkaszerviz 1998-ban végezte el a gyár által ajánlott átalakítást, de az autó tulajdonosait erről nem tájékoztatták. A rendőrség lefoglalta azokat a dokumentumokat, amelyek között állítólag ott van a gyár figyelmeztetése is. A vád szerint a Volvo utasításai nem voltak elég egyértelműek, így elképzelhető, hogy a javítást ezért nem tudták pontosan elvégezni.

'Burzsoá merénylő'

A francia viszonylatban szegénynek számító Wassalone falu lakosai azóta is a jómódú Catherine Kohtz-t vádolják. A hölgy gyakran kap telefonon halálos fenyegetést, amelyekben gyakran "burzsoá merénylőnek" bélyegzik. A helyiek dühét tovább fűti, hogy Kohtz férje német. Sokan úgy tartják, hogy az asszony sok pénze és német férje segítségével úszta meg a büntetést.

Az autógyár saját vizsgálatot szeretne

A Volvo közleményben reagált a vizsgálat hírére. "Szörnyű, ami történt, és részvétünket szeretnénk kifejezni minden érintettnek. Cégünk csak nemrég kapta meg a vizsgálati anyagot, de ebből szerintünk nem derül ki, hogy fékhiba okozta-e a balesetet, vagy hogy a hiba egyáltalán létezett-e. A Volvo teljes vizsgálati apparátusát és minden rendelkezésre álló eszközét felhasználva szeretné feltárni a baleset körülményeit, és szeretné megvizsgálni a gépkocsit. A szervizben történteknek nem lehetett köze a balesethez, az erre vonatkozó bizonyítékokat átnyújtottuk a vizsgálatot végző szakembereknek. Az átalakítást egyébként nem 180 ezer, hanem csak 19 ezer autó esetében végezték el."