Alfréd
-2 °C
2 °C

Amerikában csökken a telefonvonalak száma

2001.08.03. 10:50
Az Egyesült Államokban sokévi növekedés után idén a helyi szolgáltatók a telefonvonalak számának csökkenéséről számolnak be. Az amerikai háztartások eddig általában külön vonalat használtak az internetezéshez és a telefonáláshoz, de azt utóbbi hónapokban egyre többen adják vissza a plusz vonalat, és inkább mobiltelefonjukat használják, valamint olyan előfizetést választanak, amellyel egy vonalon egyszerre tudnak intenetnetezni és telefonálni.
A Verizon Communications jelentése szerint a szolgáltató vonalainak száma a második negyedévben fél százalékkal 39,8 millióra csökkent az egy évvel korábbihoz képest, míg az SBC Communications vonalainak mennyisége 3,7 százalékkal 35,9 millióra esett. A BellSouth vonalainak száma 1,1 százalékkal csökkent. Az SBC-nél és a BellSouth-nál ez már nem az első olyan negyedév, ahol csökkenést regisztrálnak, de az éves adatok eddig mindig növekedést mutattak - közölte a USA Today.

Leadják a drótot

A csökkenés legfontosabb oka szolgáltatók szerint, hogy a DSL (Digital subscriber lines)-előfizetést választók majd egyharmada leadja másik telefonvonalát, és ügyfeleik közel fele otthon is használja mobiltelefonját. Az Egyesült Államokban már több mobil-előfizetés van (120 millió), mint háztartás. A plusz vonalak száma a Verizonnál két százalékkal 6,3 millióra, a BellSouth-nál 4,7 százalékkal 2,4 millióra esett az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenést elősegítette, hogy több cég leállította az otthonról kezdeményezett, de munkával kapcsolatos hívások támogatását. A helyi szolgáltatók gyenge eredményét az is erősíti, hogy a nagy, országos szolgáltatók egyre több magánvonalat adnak el. Az AT&T Broadbandnek 848 ezer magánelőfizetője van, a Cox Communications-nek 345 ezer. Ez utóbbi hetente négyezerrel növeli privát ügyfelei számát.