Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Nagyméretű nyalakodó emlősök a vonaton

2001.12.11. 10:18
Közép-Angliát elmebetegek népesítik be. A kapitalizmus és a piaci verseny szórakoztató dolgok. E két - talán helytálló, talán hamis - következtetésre juthat az, aki felül a brit Central Trains vasúttársaság bármelyik járatára és kezébe fogja azt a cég által osztogatott kártyát, amely tippeket ad, hogyan ismerkedjünk idegenekkel.
Mit szólna, ha az Ön mellett ülő böllérkülsejű utastárs Porpác magasságában váratlanul azzal fordulna Önhöz, hogy "több ember használ kék, mint piros fogkefét"? Az Index Társas Lény szakcsoportjának bármely tagja tudná, hogy csakis angolszász trükkről lehet szó.

Mindenki csevegne

Az egész egy közvélemény-kutatással kezdődött, amelyet a Central Trains készíttetett az utasok beszélgetési-ismerkedési szokásairól. Ebből kiderült, hogy az emberek sokkal kevésbé zárkózottak a vártnál. Annyira nem, hogy tízből kilencen hajlandóak lennének elbeszélgetni egy idegennel. A megkérdezettek harmada bevallotta, hogy már flörtölt vonaton, egynegyedük pedig tartós barátságot kötött ezen a furcsán nagyméretű közlekedési eszközön.

Nem szaggattak: nyomtattak

Judith Sturman, a CT marketingmenedzsere extázisban mesélte, mennyire meglepte őket a kutatás eredménye. "Ez is bizonyítja, hogy egy vonatút nem egyszerűen azt jelenti, eljutok A-ból B-be."

Lelki fülünk előtt felcsattant a jellegzetes hang, amelyet a másodosztályú kupék üléshuzatától cuppanva elváló izzadt hátbőr kelt, és csak helyeselni tudtunk. A Central Trains azonban nem az adekvát megoldást - az üléshuzatok leszaggatását - választotta, hanem kártyákat készíttetett, melyekre a nehezen induló társalgást a kezdeti kínos hallgatáson átlendítő segédmondatokat nyomtatott.

Tudta, hogy a nyelvem_

Hogy milyen indítás után merül vad dumapartiba egy brit? A jelek szerint kedvelik az állatos témákat, különösen azokat, amelyekben hatalmas nyalakodó emlősök szerepelnek, hiszen a következő példák váltak publikussá: "Tudta, hogy a kék bálnának akkora nyelve van, mint egy elefánt?", illetve: "Tudta, hogy a zsiráf meg tudja nyalni a saját nyakát"?

Képzeld, a múltkor H. Bóna Márta _

A beszélgetős kártyák bevezetése előtt a közvéleménykutatás-fixációban szenvedő Central Trains megkérdezett 400 utast, hogy miről csevegnek szívesen a kupéban. A kedvenc témák az utazás, a pletykálkodás, a berúgás és az időjárás voltak. A férfiak kétszer szívesebben beszélnek sportról, mint politikáról vagy soppingolásról. A nők legszívesebben az időjárással nyitnak, utána jön a szórakozás és a vásárlás témaköre. Ez utóbbi kétszer kedveltebb, mint a szex.