Gerzson
-3 °C
2 °C

Világpiac: sem hurrá, sem pánik

2003.03.20. 11:35
Bizonytalanság uralkodik a világ piacain: a tőzsdék az utóbbi napokban emelkedéssel reagáltak arra, hogy megindul a katonai akció, most viszont attól tartanak, hogy elhúzódhat a konfliktus. Pániknak ugyanakkor semmi jele. A rakétacsapások hírére először meredeken esett az olaj ára, aztán némileg erősödött.
Egyelőre nem okozott semmiféle földindulást a háború megkezdése a világpiacon. Az időeltolódás miatt elsőként záró tokiói tőzsde indexe például 1,79 százalékos emelkedéssel kétheti csúcsot ért el. Az elemzők szerint egyértelműen azért, mert véget ért a bizonytalan várakozás időszaka. Amikor Bush elnök a kereskedés közben bejelentette az első csapásokat, az index még 3 százalékos nyerésben volt. "A háború hatása a piacra bizonyos értelemben már lezajlott, mire a háború kitört. De ha két-három hét múlva nem látszik a vége, megfordulhat a gazdaságra gyakorolt hatás" - fogalmazott Hiroshi Nishida, a Mitsubishi Trust Asset Management igazgatója.

Nincs hurráhangulat

Bár sokan arra számítottak, hogy a háború hírére "megkönnyebülnek" a piacok, hogy legalább nincs több bizonytalanság és vad emelkedésbe kezdenek, ám a félelem az elhúzódó konfliktustól Európában egyelőre nem verte fel az árakat. A londoni tőzsde hullámzóan nyitott, közel egy százalékos gyengülés után ugyanennyit emelkedett.

Toporog az olaj és az arany ára is

Bush figyelmeztetett, hogy a háború hosszabb és nehezebb lehet a korábban vártnál. Londoni elemzők kiemelték, hogy a konfliktus kiszélesedésének veszélye és az esetleges terrortámadásoktól való félelem motivál sok befektetőt.

Az olajár, amely az első hírekre meredeken esett, mostanra nagyjából visszaállt a korábbi szintre. Az emelkedés némi aggodalmat keltett, hiszen fékező hatással lehet a világgazdaságra. "Az olajkereskedőket most az izgatja, mi lesz az iraki olajmezők sorsa" - magyarázta Peter Gignoux, a Salomon Smith Barney brókere.

Az Irak ellen támadás megindítása után a dollár, bizonytalan kereskedelemben, gyengült Ázsiában a korábbi csúcsértékeihez képest. Alig reagált az arany, a távol-keleti és az ausztrál piacokon az ellenségeskedés megkezdését követő első órában unciánként 334,75 dolláron jegyezték a fémet, alig magasabban a szerdai 333 dolláros záróárnál