Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Vásároljon saját országot!

2004.06.11. 08:20
A madárürülékből meggazdagodott, mára azonban fizetésképtelen Nauru annyi kölcsönt vett fel, mind amennyit az egész köztársaság ér. A hitelező most elárverezi vagyonát.
Nem lett jó vége annak, hogy a világ legkisebb köztársasága a világ legnagyobb piaci értékű vállalatához folyamodott kölcsönért. A csendes-óceáni Nauru szigete 1998-ban 160 millió dollár jelzáloghitelt vett föl az amerikai General Electric Co.-tól ausztráliai hoteljeire és más ingatlanjaira.

Eladják

Az idén januárban azonban nem tudta teljesíteni adósságszolgálati kötelezettségét, így a GE Real Estate megbízott egy ausztrál céget, hogy adja el az ingatlanokat, amelyek kétszázmillió dollár körüli összértékükkel Nauru vagyonának legnagyobb részét adják. Az ország kormánya most megpróbálja elérni a hitel újrafinanszírozását, de ha ez sikerül is, a 21 négyzetkilométeres, 12 ezer lakosú Nauru aligha lesz képes pénzügyileg talpra állni.

A sziget a hatvanas-hetvenes években élte fénykorát a - madárürülékből képződött - foszfátnak köszönhetően, majd a kilencvenes években a világ egyik pénzmosó központjává vált, miután négyszáz offshore bankengedélyt adott el. Az orosz maffia dollármilliárdokat mosott tisztára naurui bankokon keresztül.

A hetvenes években az egy főre jutó bruttó hazai termék ötvenezer dollár volt, ma csupán ötezer. A teljes GDP hatvanmillió dollár, ehhez képest a GE árbevétele tavaly 133,6 milliárd dollár volt.