Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Összeomlik a Csalagút üzemeltetője?

2006.04.13. 07:01
Az üzemeltetők legfeljebb év végéig tudják garantálni a veszteséges társaság működtetését.

Csak az év végéig biztosított az Eurotunnel működése, jövőre ezt már nem tudja garantálni - jelentette be a Franciaországot Nagy-Britanniával összekötő alagutat üzemeltető társaság, amely újabb haladékot kért hatmilliárd fontot (10,5 milliárd dollár) meghaladó adósságának törlesztésére hitelezőitől.

Alig nőtt

A vállalat a múlt évre vonatkozóan is csak részleges és ideiglenes tájékoztatást adott ki. Ezek szerint tavaly 1 százalékkal, 541 millió fontra emelkedett árbevétele, s az idei első negyedévben 131,5 millió fontos forgalmat ért el, csaknem ugyanannyit, mint az előző év azonos időszakában. Az üzemi nyereségráta 4 százalékot javult, az üzemi profit 19 százalékkal, 153 millió fontra (266,6 millió dollár) nőtt.

A cég alapvető problémája, hogy a Csatorna-alagút építési költsége jelentősen meghaladta a tervezettet, s az 1994-es megnyitást követően hamarosan kiderült, hogy a forgalom nem tud elég nyereséget generálni a hitelek törlesztéséhez. Ezért jószerével a permanens átszervezés állapotában van a költségek csökkentése érdekében - tavaly 900 munkahelyet szüntettek meg -, de már látszik, hogy az 1997. évi után feltétlenül újabb adósságátütemezésre van szükség, mert a jövőre esedékes törlesztéseket nem tudják teljesíteni.