Gusztáv
3 °C
6 °C

Bóvlikategóriába süllyedt a Vivendi Universal

2002.08.15. 10:43
A francia Vivendi Universal SA a hatalmas értékleírás és a tartalékképzés miatt az első félévben 12,3 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett el. Az adósságállomány csökkentése érdekében a vállalat legalább 10 milliárd euróny értékű vagyont, köztül a magyar érdekeltségeit is el kívánja adni - írja a Napi gazdaság.
A világ második legnyagyobb médiacsoportja, a két hónapja leváltott Jean-Marie Messier vezérigazgató túlzott felvásárlásai miatt a likviditási válság határára sodródott, és az idei első félévben 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget mutatott ki.

Csak spekulatív befektetőknek ajánlják

A tavaly a francia vállalati történelem eddigi legnagyobb - 13,6 milliárd eurós - veszteségét elszenvedő Vivendi Universal az első félévben 11 milliárd eurót írt le és 3,4 milliárd eurós pénzügyi tartalékot képzet a jövőben várható leírások fedezetére.

A vállalat árbevétele minden üzletágban növekedett, az üzemi eredmény pedig 21 százalékkal nőtt. Bár tavaly óta a cégcsoport adósságai is csökkentek, mindez nem hatotta meg a nagy hitelminősítő intézeteket. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait.

Szeptemberben döntenek a kiárusításról

A vállalat jelenleg 1,6 milliárd euró készpénzzel és fel nem használt hitellel rendelkezik, és már megegyezett a fő hitelező bankokkal egy 3 milliárd eurós új hitel keretfeltételeiről is.

Az adósság csökkentése érdekében a csoport legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el, végső döntés azonban csak szeptemberben várható.

A Reuters becslése szerint összesen 1-2 milliárd eurót várhatnak spanyol, marokkói, lengyel és magyar távközlési érdekeltségeik értékesítéséből.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!