Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bóvlikategóriába süllyedt a Vivendi Universal

2002.08.15. 10:43
A francia Vivendi Universal SA a hatalmas értékleírás és a tartalékképzés miatt az első félévben 12,3 milliárd euró nettó veszteséget szenvedett el. Az adósságállomány csökkentése érdekében a vállalat legalább 10 milliárd euróny értékű vagyont, köztül a magyar érdekeltségeit is el kívánja adni - írja a Napi gazdaság.
A világ második legnyagyobb médiacsoportja, a két hónapja leváltott Jean-Marie Messier vezérigazgató túlzott felvásárlásai miatt a likviditási válság határára sodródott, és az idei első félévben 12,3 milliárd eurós nettó veszteséget mutatott ki.

Csak spekulatív befektetőknek ajánlják

A tavaly a francia vállalati történelem eddigi legnagyobb - 13,6 milliárd eurós - veszteségét elszenvedő Vivendi Universal az első félévben 11 milliárd eurót írt le és 3,4 milliárd eurós pénzügyi tartalékot képzet a jövőben várható leírások fedezetére.

A vállalat árbevétele minden üzletágban növekedett, az üzemi eredmény pedig 21 százalékkal nőtt. Bár tavaly óta a cégcsoport adósságai is csökkentek, mindez nem hatotta meg a nagy hitelminősítő intézeteket. Mind a Standard & Poor's, mind pedig a Moody's a bóvlikategóriába minősítette le a vállalat hosszú távú adósságait.

Szeptemberben döntenek a kiárusításról

A vállalat jelenleg 1,6 milliárd euró készpénzzel és fel nem használt hitellel rendelkezik, és már megegyezett a fő hitelező bankokkal egy 3 milliárd eurós új hitel keretfeltételeiről is.

Az adósság csökkentése érdekében a csoport legalább 10 milliárd eurónyi vagyon eladását határozta el, végső döntés azonban csak szeptemberben várható.

A Reuters becslése szerint összesen 1-2 milliárd eurót várhatnak spanyol, marokkói, lengyel és magyar távközlési érdekeltségeik értékesítéséből.