Ágnes
-5 °C
2 °C

Osztozna a nyereségen dolgozóival a Volkswagen

2006.09.12. 08:18
Jelentős átszervezésre készül a német Volkswagen AG. Az autógyártó a strukturális reformok jegyében jelentős létszámleépítésre, és a munkaidő növelésére készül. Utóbbit nem kéri ingyen: a munkások részt kaphatnak a társaság profitjából.

A német Volkswagen AG autógyártó vállalat részt adna a társasági profitból a munkavállalóknak a munkaidő meghosszabbítása ellenében – jelentette be Horst Neumann, a Volkswagen személyzeti igazgatója. A profit megosztásának ötletét a munkavállalói oldal vetette fel, de a jelek szerint a vállalatvezetés is kész egy ilyen megállapodás megkötésére.

Korábban Bernd Pischetsrieder, a társaság vezérigazgatója még a cég bázisát jelentő wolfsburgi üzem részleges bezárását és a háromajtós Golf gyártásának áthelyezését is lehetségesnek nevezte, amennyiben a heti munkaidőt nem sikerül megnövelni 6,2 órával a bérek növelése nélkül. A legnagyobb európai autógyár azért szeretné elérni a ledolgozott munkaórák számának növelését, hogy a 2004-es 1,1 milliárd eurós adózás előtti eredményét 2008-ra megtriplázhassa.

Az adatok szerint a Volkswagen nem túl hatékonyan használja a munkaerejét: a cég egyik nagy problémája ugyanis az, hogy üzemei mindössze 80 százalékos kihasználtsággal működnek, miközben a BMW és a Toyota esetében is 90 százalék felett van ez az érték. Az esetleges megegyezés hírét kedvezően fogadták a piacok: a Volkswagen részvényárfolyama emelkedett a frankfurti tőzsdén. A német alkalmazottainak ötödét elbocsátani készülő társaság piaci értéke így most több mint 22 milliárd euró.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!