Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Osztozna a nyereségen dolgozóival a Volkswagen

2006.09.12. 08:18
Jelentős átszervezésre készül a német Volkswagen AG. Az autógyártó a strukturális reformok jegyében jelentős létszámleépítésre, és a munkaidő növelésére készül. Utóbbit nem kéri ingyen: a munkások részt kaphatnak a társaság profitjából.

A német Volkswagen AG autógyártó vállalat részt adna a társasági profitból a munkavállalóknak a munkaidő meghosszabbítása ellenében – jelentette be Horst Neumann, a Volkswagen személyzeti igazgatója. A profit megosztásának ötletét a munkavállalói oldal vetette fel, de a jelek szerint a vállalatvezetés is kész egy ilyen megállapodás megkötésére.

Korábban Bernd Pischetsrieder, a társaság vezérigazgatója még a cég bázisát jelentő wolfsburgi üzem részleges bezárását és a háromajtós Golf gyártásának áthelyezését is lehetségesnek nevezte, amennyiben a heti munkaidőt nem sikerül megnövelni 6,2 órával a bérek növelése nélkül. A legnagyobb európai autógyár azért szeretné elérni a ledolgozott munkaórák számának növelését, hogy a 2004-es 1,1 milliárd eurós adózás előtti eredményét 2008-ra megtriplázhassa.

Az adatok szerint a Volkswagen nem túl hatékonyan használja a munkaerejét: a cég egyik nagy problémája ugyanis az, hogy üzemei mindössze 80 százalékos kihasználtsággal működnek, miközben a BMW és a Toyota esetében is 90 százalék felett van ez az érték. Az esetleges megegyezés hírét kedvezően fogadták a piacok: a Volkswagen részvényárfolyama emelkedett a frankfurti tőzsdén. A német alkalmazottainak ötödét elbocsátani készülő társaság piaci értéke így most több mint 22 milliárd euró.