Szilárda
-4 °C
2 °C

Felére esett vissza a Volkswagen nyeresége

2002.10.30. 12:36
Közel felére esett vissza a Volkswagen nyeresége az elmúlt, júliustól szeptemberig tartó üzleti negyedévben. A legnagyobb európai autógyár márkái iránti kereslet az amerikai piacon is visszaesett.
A Volkswagen AG nyeresége a harmadik negyedévben a várakozások alatti szintre, közel a felére esett vissza. A legnagyobb európai autógyár ennek ellenére is kitart korábban kiadott éves eredmény előrejelzésének teljesíthetősége mellett.

A Volkswagen különböző márkái, így többek között az Audi, Seat, Skoda és VW korosodó modelljei iránti kereslet a legfontosabb - az európai, az észak-amerikai és a dél-amerikai - piacokon esett vissza.

Elsősorban ennek köszönhető, hogy az adó előtti nyereség az elmúlt év azonos időszakához képest 48 százalékkal 711 millió euróra esett vissza. Az értékesítési árbevétel a várakozásoknak megfelelően ennek ellenére is 2,2 százalékkal 21,209 milliárd euróra emelkedett.

Jövőre javul a helyzet

A vállalat megerősítette azt a prognózisát, amely szerint az idén valamivel kevesebb mint ötmillió autót gyártanak majd, és az adózás előtti eredmény 4 milliárd euró körül alakul majd. A jövő évben a várakozások szerint valószínűleg javul a helyzet, mivel megújul több modell is.

A Volkswagen részvénye 36,20 eurón zárt kedden és 35,55 eurón nyitott szerdán a Xetra kereskedelemben. A kora délelőtti órákra az árfolyam 37,08 euróra emelkedett, ami 2,43 százaléknak felel meg. A papír 52 heti árfolyam csúcsa 62,15 euró, mélypontja pedig 31,56 euró. Az utolsó osztalék 1,30 euró volt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!