Auguszta
-3 °C
2 °C

Korrupciós botrány a Volkswagennél

2005.07.01. 07:55
Kenőpénzbotrány rázta meg csütörtökön Európa legnagyobb autógyártóját, a német Volkswagent (VW), miután a jelek szerint a konszern több vezető munkatársát is magával rántja a leányvállalat Skoda volt személyzeti főnöke, Helmuth Schuster korrupciós ügye.

A Wirtschaftswoche című hetilap által kipattantott ügyet a konszern első számú vezetője, Bernd Pischetsrieder vette kezébe, "teljes tisztázást" ígérve. A VW wolfsburgi központjában eközben váratlanul lemondott az üzemi tanács elnöki tisztét 15 éve betöltő Klaus Volkert, aki cáfolta, hogy része lett volna bármilyen bűnügyben.

A Wirtschaftswoche jól tájékozott körökre hivatkozva azt állította, hogy Schuster üzleteibe Peter Hartz, a VW személyzeti vezetője is belekeveredett. A vállalat egyik szóvivője nyomban leszögezte, hogy Hartz a posztján marad.

Volkert távozása azonban a magazin szerint csupán a jéghegy csúcsa, és az ügynek további szereplői is lehettek, köztük Jürgen Peters, az IG Metall szakszervezet elnöke, Sigmar Gabriel, Alsó-Szászország volt szociáldemokrata tartományi miniszterelnöke, sőt Gerhard Schröder német kancellár is.

A lap szerint Schröder, egykori alsó-szászországi kormányfőként szintén tagja volt a felügyelőtanácsnak, és tudomása volt a VW-nél zajló homályos ügyletekről.

Bela Anda kormányszóvivő még csütörtök este leszögezte, hogy "téves és rágalmazó állításról van szó, melynek további terjesztését a szövetségi kancellár jogi úton is meg fogja akadályozni". Gabriel és Peters szintén visszautasította a gyanúsítást.

A botrány első láncszeme, a Skoda két hete leköszönt személyzeti főnöke, a Peter Hartz bizalmasának tartott Helmuth Schuster volt. Őt a napokban jelentette fel a Volkswagen vezetése, amiért állítólag csúszópénz fogadott el a beszállítóktól. Schuster azzal is vádolják, hogy a konszern indiai és angolai főimportőreként strómanokon és fiktív vállalkozásokon keresztül kötött a saját cégéhez kapcsolódó, nagy haszonnal kecsegtető beszállítói üzleteket.