Valér
4 °C
8 °C

A Volkswagen uralja Európát

2005.07.14. 08:08
A júniusi adatok alapján az európai autópiac legjelentősebb szereplője továbbra is a német Volkswagen, majd a francia PSA-csoport és a General Motors (GM) következik.
Európában júniusban összesen 1 545 879 gépkocsit értékesítettek, ami 4,5 százalékos növekedést jelent az előző év azonos időszakához viszonyítva - derül ki az európai autógyártók szövetségének (ACEA) jelentéséből, amely Ciprus és Málta kivételével az európai uniós tagállamok, valamint Izland, Norvégia és Svájc adatait összesíti.

Pörögnek a piacok

A legnagyobb piacok közül egyedül a brit esett vissza, az olasz, a német és a francia egyaránt bővült. A legjelentősebb növekedést Lettországban jegyezték fel, itt ugyanis csaknem megduplázódtak az autóeladások az egy évvel korábbihoz képest, de számottevő volt a piac bővülése Portugáliában és Szlovákiában is. Magyarországon 8,5 százalékos volt az eladott autók számának növekedése, júniusban több mint 20 ezer autó kelt el a magyar piacon.

Az európai autópiacot továbbra is a Volkswagen uralja, a német gyártó részesedése tavaly júniushoz képest 0,6 százalékponttal, 19 százalékra nőtt. A második helyen a Peugeot és Citroën márkákat gyártó PSA-csoport végzett, a harmadikon pedig a General Motors. Az európai piacon a Renault és a Ford részesedése haladja még meg a 10 százalékot.

A távol-keleti gyártók közül a legelőkelőbb helyezést a Toyota mondhatja magáénak, a japán vállalat az összes európai eladás 5,2 százalékát jegyzi. A magyarországi gyártóbázissal rendelkező Suzuki tavaly júniushoz képest 15 százalékkal növelte ugyan eladásait, de ezzel is csak 1,4 százalékos piaci részesedéssel bír Európában, amivel az ismertebb gyártók közül csak az MG Rover Groupot, illetve a Mitsubishit előzi meg.

A Volkswagen-csoport tegnapi jelentése szerint júniusban a csoport márkái közül világviszonylatban a Volkswagen, az Audi és a Skoda teljesített jól, míg a spanyol Seat eladásai visszaestek. A világ legnagyobb autógyártója, az európai listán azonban csupán a harmadik helyet megszerző GM azt közölte, hogy az idei évben mindenekelőtt a Chevroletben bíznak - terveik szerint 2005-ben ebből a márkából több mint 200 ezret adnak majd el, szemben a tavalyi 190 ezerrel.