Előd
9 °C
17 °C

Sokat pihenhetnek a német autógyári munkások

2008.12.07. 11:14
A válság miatt sorra jelentik be a német autógyárak, hogy csökkentik a termelést. Hosszabb szünetek, rövidebb műszakok következnek a legtöbb üzemben.

A német autógyárakban egyre kevesebbet kell dolgozniuk a munkásoknak. Mindez persze a fizetések csökkenésével jár. A válság miatt kevesen vesznek autót, azért a legtöbb cég csökkenteni kénytelen a termelést.

A BMW müncheni üzemében már karácsony van. Itt öt hétig áll a munka, hivatalosan az ünnepi szünetet hosszabbították meg. A Mercedes összes gyárában csökkentik a munkaidőt. A cég wörthi teherautógyárában a tervezettnél egy héttel hosszabb lesz a karácsonyi szünet és húsvétkor rendkívüli módon kéthetes pihenőt kapnak majd a dolgozók.

A Porsche fejleszti részlege nem hosszabbítja meg azon dolgozói munkaviszonyát, akiknek az év végén lejár a szerződésük. Az Opel eisenachi üzemében az eddigi 38 helyett hamarosan csak 33 órát kell dolgozni hetente, és a cég vezetése azt szeretné, hogy ezt négy nap alatt dolgozzák le a munkások. Az Opel tíz gyárából nyolcban a szokásosnál hosszabb lesz a karácsonyi szünet is.