Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Jöhet a Wal-Mart bank

2006.03.24. 09:30
A világ legnagyobb kiskereskedője azt tervezi, hogy banki szolgáltatásokat is nyújt a jövőben a vásárlóinak. Az ötletet nem fogadta kitörő lelkesedés sem a bankok, sem az ügyfelek részéről.
A kisebb amerikai bankok attól tartanak, az óriáscég könnyen kiszoríthatja őket a piacról. A többség emellett egyértelműen azon a véleményen van, hogy nem szerencsés elmosni a kereskedelem és a bankszektor közötti történelmi "válaszfalat".

Az engedélyeztetési eljárás ideje alatt a Wal-Mart illetékesei azt hangoztatják, hogy eszük ágában sincs bankinváziót indítani az USA-ban. Szerintük egyszerűen csak arról van szó, hogy évente mintegy ötmillió dollárnyi bankköltséget takaríthatnának meg a kártya- és csekk tranzakciók belsõ feldolgozásával.

Elsőként Utah államban próbálkozik a kiskereskedelmi óriás, ennek híre azonban akkora felháborodást keltett, hogy az illetékes hatósághoz csaknem kétezer levél érkezett az ügyben. Az ehhez hasonló kérelmeket általában 200-300 nap alatt szokták elbírálni, de nincs megszabva felső időkorlát.

A Wal-Mart szerint nem kell attól sem tartani, hogy a kereskedelmi egységeken belül megjelennek a Wal-Mart bankok. Azt ígérik, a vásárlók számára észrevehetetlen lesz a változás, a cég költségei viszont jelentõsen csökkenhetnek.