16:00, November 29.
Ecuador 1
Szenegál 2
Kalifa Nemzetközi Stadion A csoport
16:00, November 29.
Hollandia 2
Katar 0
al-Bajt Stadion A csoport
20:00, November 29.
Wales 0
Anglia 0
Ahmad bin Ali Stadion B csoport
20:00, November 29.
Irán 0
Egyesült Államok 0

Több milliárd dollár szexuális diszkrimináció miatt

2007.02.08. 07:46
Hat nő indított eredetilleg pert a kereskedelmi lánc ellen, a bíróság most azt mondta ki, hogy az ilyen típusú keresetek egyesíthetőek. Így a Wal-Mart egyetlen perben akár kétmillió volt és jelenlegi munkavállalójával szemben veszíthet, akik összesen több milliárd dollárt kaphatnak. Legalábbis ha bebizonyosodik, csak azért kaptak kevesebb jutattást és volt kevesebb lehetőségük szakmai előrelépésre, mert nők.

Az USA történetének legnagyobb szexuális diszkriminációs pere kezdődhet a Wal-Mart, a világ legnagyobb kiskereskedelmi lánca ellen, miután a szövetségi fellebbviteli bíróság 2:1 arányban úgy döntött: fenntartja azt a 2004-es bírói határozatot, miszerint egyesíthetik a legalább egymillió volt és jelenlegi női alkalmazottnak a jogi keresetét, amelyben azt állítják, hogy nemük miatt mind a juttatások, mind a szakmai előrejutás terén hátrányos megkülönböztetésben részesültek a cégnél. A vállalatot akár több milliárd dolláros kártérítésre kötelezhetik, miután a panaszosok száma végül valószínűleg el fogja érni a kétmilliót. A Wal-Mart bejelentette, hogy megfellebbezi az egyesítésről szóló döntést, és szükség esetén akár a legfelsőbb bíróságig is elmegy az ügyben.

A pert eredetileg hat nő indította 2001-ben mindazon nők nevében, akik a Wal-Mart hipermarketjeiben dolgoztak 1998 decembere óta. A cég először azt akarta elérni, hogy minden egyes esetet külön vizsgáljanak, ezért volt fontos a két bírósági döntés a keresetek egyesítéséről. Így bárki csatlakozhat a keresethez, aki ettől az időponttól a cégnél dolgozik, a szám akár a kétmilliót is elérheti. A bíróság nem fogadta el a cég azon érvelését, miszerint szó sem lehet diszkriminatív személyzeti politikáról, mivel 3400 hipermarketjének mindegyike önálló vállalkozásként működik, és maga dönt a bér- és személyzeti ügyekben.

A Wal-Mart a legnagyobb privát munkáltató az USA-ban, ahol jelenleg 1,3 millióan dolgoznak az üzleteiben, közülük több mint 815 ezer a női munkaerő. Az alkalmazottak száma világszerte 1,8 millió. A kereskedelmi kamara, amely a munkaadó mellé állt, arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügy veszélyes precedenst teremthet: több hasonló eljárás kezdődhet, és a cégeket tönkretevő milliárdos kártérítési perekkel fenyegetve akár tisztességtelen követeléseknek is engedni lesznek kénytelenek a tulajdonképpen megzsarolt vállalatok. A piacok azonban nem látják fenyegetve a Wal-Mart jövőjét, tegnap még feljebb is ment részvényeinek árfolyama.  • Tippek
  • Bankszámla