Piroska
-2 °C
5 °C

Wales apránként vezeti be az eurót?

2003.07.21. 10:11
Míg a brit kormány azon vacillál, legyen-e euró az angol fontot helyett, a közép-walesi Lampeter városa belevág a dolgok közepébe: ezen a héten a város több mint kilencven üzletben néhány napig euróval is lehet fizetni. Ezzel elsősorban a város francia testvértelepüléséről érkező küldöttségnek kívánnak kedveskedni.
Lampeter kereskedelmi kamarája úgy döntött, ízelítőt nyújt lakosainak: milyen is lenne az élet az euróval. A helyi vásárlók és a lampeteri ínyencfesztiválra a Párizs közeli St. Germaine sur Moine településről érkező mintegy nyolcvan fős küldöttség tagjai egész sor szolgáltatásért - hajvágásért, elektronikai cikkeket árusító boltokban, élelmiszerüzletekben történő vásárláskor - euróval fizethetnek.

A cél: begyűjteni a maradékot

Az ötlet kitalálói a helyi kereskedelem fellendülését remélik a kezdeményezéstől. Emellett abban is bíznak, hogy a helybeliek elköltik majd a nyaralás alatt megspórolt európai valutájukat.

A vásárlókat arra buzdítják, hogy euróval fizessenek, ám a visszajárót angol fontban kapják. Ezzel a kereskedők a francia vendégeket ösztönzik arra, hogy a szigetországban tett ötnapos látogatásuk alatt költsék el fontjaikat.

A bankokat is sikerült megnyerni az akció támogatására. Ennek köszönhetően a pénzintézetek lemondtak az őket megillető jutalékról az euróban összegyűlt üzleti bevételek elhelyezése esetén.

Kastélyokban és nemzetközi fesztiválon is hivatalos pénz

A walesiek már régóta kacérkodnak az euró helyi használatával. Egy évvel ezelőtt Llangollen város üzletei, éttermei és pubjai fogadták el egy hétig (a százezres nagyságrendű külföldi vendéget vonzó nemzetközi zenei fesztivál idején) a közös európai valutát. Az akció sikeres volt, ezért az idei fesztivál időszakában is költhetik euróikat a vendégek.

Nemrégiben Wales kulturális minisztere, Alun Pugh jelentette be, hogy négy walesi kastélyban (köztük a külföldiek által leginkább látogatott Caerphilly-ben) elfogadják az eurót mint hivatalos fizetőeszközt, s ha a kísérleti akció beválik, más turisztikai létesítményeknél is bevezethetik.