Mátyás
-6 °C
1 °C

Sötét fellegek a Wall Street felett

2004.08.18. 08:07
Vészesen emelkedő olajár, a gazdaság élénkülésével kapcsolatos pesszimista prognózisok, a vállalati profitnövekedési ütem lassulása - a sötét fellegek egyre csak gyülekeznek a Wall Street felett.
A nemzetközi értéktőzsdék szereplői alighanem lélegzet-visszafojtva figyelik, hogy az olajár milyen magasságokba kúszik fel, hiszen ez nem csupán a vállalatok profitnövekedési ütemét érintheti érzékenyen, hanem a gazdaság várva várt élénkülését is késleltetheti. A héten már 47 dollárra erősödött az olaj hordónkénti ára, ráadásul az elmúlt két hónap tendenciáira pillantva (ezen időszak alatt 24 százalékos növekedést produkált) aligha a növekedési ütem mérséklődésével számolnak az elemzők.

Politikai tényezők

Egyes szakértők szerint azonban az olajárnál is nagyobb mértékben nyom a latban a vállalati beruházások alakulása, amelyek az amerikai elnökválasztás időpontjának közeledtével egyenes arányban csökkentek. A társaságok elhalasztották nagyobb kiadásaikat, hiszen a novemberi választások egyúttal bizonytalanságot is hordoznak magukban - hangzik az elemzők magyarázata. Erre utalnak a Cisco Systems Inc. vezetőjének óvatos jövőbeli kilátásai, illetve több technológiai társaság, többek között a Hewlett-Packard figyelmeztetése is.

A bizonytalansági tényezők sora azonban ezzel még nem ért véget, az elemzők szerint az olajárak és a választások mellett a gazdaság helyzete, a vállalati eredmények, a munkaerőpiac alakulása és az esetleges terroristacselekmények is rányomhatják bélyegüket a részvénypiacokra.

A kedvezőtlen nemzetközi klíma pedig azt is magával hozhatja, hogy megszakad a Standard & Poor's 500 index közel másfél éves periódusa, amelyet úgy "húzott le", hogy a legutóbbi csúcsához képest 10 százalékot esett volna az értéke. Legutoljára egyébként 1997-ben volt ilyen korrekció nélküli periódusra példa. Ennek azonban várhatóan ebben a hónapban vége szakad, hiszen a tőzsdeindex ez év február 11-én elért magaslatához képest már 8 százalékot esett az értéke.

Európai kilátások

Európa legnagyobb tőzsdecégei sem tudják függetleníteni magukat a kedvezőtlen nemzetközi hatásoktól. Az olajár erősödése, az exportigények mérséklődése és a lakossági fogyasz-tás megcsappanása a társaságok profitnövekedési ütemének csökkenéséhez vezethet 2004 harmadik negyedévében, míg 2005-ben ez már több mint 50 százalékkal lassulhat - hangzik az elemzők pesszimista előrejelzése. A Dow Jones Stoxx 600 index tagjai átlagosan 6 százalékkal rosszabb teljesítményt nyújthatnak július-szeptember között a második negyedévhez képest - mutat rá a szakértők prognózisait összegző JCF Group -, míg jövőre már csak 10,3 százalékos eredményjavulással kalkulálhatnak a piaci szereplők, szemben az ez évre várható 24,1 százalékossal.

Bizonytalan időszak következik

A befektetők pedig láthatólag a jövővel foglalkoznak, mintsem a jelennel. Bár az európai blue-chipeket tartalmazó Dow Jones 50 index tagjainál az eddig gyorsjelentését közzétevő 40 cég közül 26 a vártnál jobb második negyedévvel rukkolt elő, az index alakulásában korántsem csapódott ez le: április-június között 0,9 százalékot erősödött mutató a harmadik negyedév eddig eltelt részében több mint 5 százalékot esett. Egy jóval bizonytalanabb időszak felé haladunk, hiszen a gazdasági kilátásokat nem lehet pontosan látni - fogalmaznak egyes elemzők a Bloombergnek, ráadásul a prognózisok szerint az unió gazdaságának 2 százalékos bővülése elmarad a tengerentúlon várt 3,5, illetve Japán 3,5 százalékos GDP-javulása mögött is.