Auguszta
-3 °C
2 °C

Felmentették a Wall Street-i bankokat

2003.07.02. 15:04
Az amerikai szövetségi bíróság döntése szerint a Wall Street-i befektetési bankok nem felelősek a befektetőket a dotkom-bukás idején ért veszteségekért.
A bíró szerint a brókerek nem vezették szándékosan félre ügyfeleiket, így a veszteség "méltányos és igazságos", közölte a BBC. A felperesek két vállalat, az Inteliant és a 24/7 Real Media miatt pereltek, de az ítélet nyilvánvalóan hatással lesz más befektetésekkel kapcsolatban indított perekre is. A bírói indoklás szerint az értékpapírtörvények nem védhetik meg a befektetőket a meggondolatlan, vakmerő döntésektől.

Már fizettek

Bár a bankokat most felmentették, azok korábban egy peren kívüli egyezség eredményeként már kifizettek 1,4 milliárd dollárt a meghamisított részvényértékelések miatt. A bankoknak nem kellett elismerniük, hogy szabálytalanságokat követtek volna el, de vállalniuk kellett, hogy szigorúan elválasztják elemzői tevékenységüket a befektetési banki munkától.

Vizsgál a főállamügyész

Eliot Spitzer, New York főállamügyésze tavaly kezdeményezett vizsgálatot többek között a Merril Lynch, a Morgan Stanley & Co., a Credit Suisse Group Inc.-hez tartozó Credit Suisse First Boston és Citigroup Inc. befektetési részlege, a Salomon Smith Barney ellen. A vád az volt, hogy a múlt évtized végi technológiai boom idején a brókertevékenységet is folytató bankházak elemzői nyilvánosan vásárlásra ajánlottak olyan vállalati részvényeket, amelyekről magánemberként lesújtóan nyilatkoztak. Ezzel megkárosították a befektetőket, saját cégeik viszont jócskán profitáltak a megtévesztő jelentésekből, illetve a jutalékokból.