Viola
-6 °C
-2 °C

Másfélmillió alkalmazott perelheti a Wal-Martot

2003.09.25. 15:04
Az áruházlánc állítólag diszkriminálja női alkalmazottait. Eredetileg hat dolgozó nyújtott be keresetet, de lehet, hogy az ügyet kiterjesztik minden jelenlegi és volt alkalmazottra.
A világ legnagyobb árbevételű vállalatát két évvel ezelőtt hat alkalmazottja perelte be szexuális diszkrimináció miatt. Martin Jenkins szövetségi bíró jelenleg azzal kapcsolatban tart meghallgatásokat, hogy az ügyet kiterjesszék, így az ügyvédek nem csak a hat eredeti felperest, hanem minden 1998 után a Wal-Martnál alkalmazott hölgyet képviselnének. A meghallgatások hónapokig tarthatnak, de ha a bíró kiterjeszti az ügyet, azzal a világ legnagyobb polgárjogi pere venné kezdetét.

Hat helyett másfélmillió

A felperesek azt állítják, a Wal-Mart üzleteiben a nők kevesebb fizetést kaptak, és a ranglétrán is lassabban juthattak előre. Jocelyn Larkin ügyvéd szerint a kiesett keresetek értéke összesen többmilliárd dollárra rúghat. A cégnek jelenleg több mint egymillió alkalmazottja van, és az ügyvédek szerint a vezetők között aránytalanul kevés a nő. Larkin szerint "attól, hogy a Wal-Mart piacvezető, még nincs joga diszkriminálni a nőket".

A vállalat ügyvédei szerint a felperesek védőinek nehéz dolga lesz. "Be kéne bizonyítaniuk, hogy a hat hölgy esete kiterjeszthető másik háromezer üzletben dolgozó másfélmillió alkalmazottra. Szerintünk ez nem sikerülhet" - mondta a Financial Times-nak Mona Williams szóvivő.

Nem hátrál

A cégek ilyen esetekben általában peren kívül megegyeznek a felperesekkel, hogy olcsóbban megússzák a dolgot. Bár a Wal-Mart is választhatná ezt a megoldást, szakértők szerint a cég már gyakorlott az ilyen ügyekben, és nem fog meghátrálni. A vállalat egyébként kínosan ügyel az egyenlő bánásmódra, így diszkriminációs elveit már júliusban kiterjesztette a meleg alkalmazottakra is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!