Sára, Márió
2 °C
6 °C

Feketemunkások perlik volt munkáltatójukat

2003.11.11. 12:19
Egymilliárd dollár értékű pert indított jogászok egy csoportja a világ egyik legnagyobb vállalata, a Wal-Mart ellen, mert szerintük hátrányosan megkülönböztettek illegális bevándorlókat - adta hírül az AFP. A keresetet többszáz illegális bevándorló nevében indították, akiket október végén tartóztattak le az amerikai hatóságok.
Egy kilenc főből álló csoport pert indított a világ egyik legnagyobb áruházlánca, a Wal-Mart ellen, mert szerintük a vállalat diszkriminálta őket. Az ügy azután robbant ki, hogy október végén az amerikai hatóságok több mint 250 embert tartóztatott le 60 Wal-Mart áruházban az Egyesült Államok 21 államában. A letartóztatottak közt három magyar illegális bevándorló is volt - írják amerikai lapok a bevándorlási hivatalra hivatkozva.

Kihasználták őket

Bár kilencen adták be a keresetet, az ügyvédek valamennyi érintett dolgozót képviselnék. Keresetük szerint az áruház kihasználta a kiszolgáltatott helyzetben lévő munkások százait. Az áruházak megszegték a RICO (zsarolással kapcsolatos korrupt szervezetek) törvényt azzal, hogy egységesen nem fizettek a munkásoknak. Az illegálisan foglalkoztatottak heti 325-500 dollár közötti fizetést kaptak, ezért minden éjszaka dolgoztak, vagyis heti hatvan órát.

"A per arról szól, hogy a világ egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb vállalata kihasználja a legszegényebb és legkiszolgáltatottabb embereket", jelentette ki a New York Timesnak James L. Linsey ügyvéd.

A Wal-Mart áruházlánc ellen még folyik a nyomozás. A hatóságok szerint ugyanis feltételezik, hogy a vállalat vezetői elnézték, ha illegális munkásokat alkalmaztak. A felperesek fejenként 200 ezer dollárnyi kártérítést követelnek a Wal-Mart áruházaktól.

A vállalat tagad

"Az áruházlánc megsértette a jogainkat" - állítja a 19 éves Maximino Mendez, aki Mexikóból jött az Egyesült Államokba. "Nyolc hónapon keresztül napi nyolc órát dolgoztam a hét minden napján, csupán 325 dollár volt a fizetésem hetente és nem kaptam pluszpénzt a túlórákért" - panaszkodott a felperes, akit egyébként valószínűleg kitoloncolnak.

A vállalat tudomásul vette, hogy nyomozást folytatnak az illegálisan foglalkoztatottakkal kapcsolatban. "De a vállalat nem tud a munkajog állítólagos megsértéséről, hiszen a vállalat elvárja dolgozóitól a jog betartását", közölte Mona Williams a vállalat kommunikációs igazgatóhelyettese.

A Wal-Mart a világ legnagyobb kiskereskedő-hálózata és a legnagyobb munkáltató a magánszektorban. Az Egyesült Államok mintegy 3500 áruházában 1,1 millió dolgozót foglalkoztat.