Timót, Xénia
-5 °C
0 °C
Index - In English In English Eng

Ma még nem alakítják ki az új pénzügyi világrendet

2008.11.15. 14:22
A G20-országok vezetőinek washingtoni csúcstalálkozója csak az első lépés lesz egy új pénzügyi rendszer kialakításában. Legalábbis ezzel a tervvel érkeznek a legtöbben, de elemzők szerint most még nem fognak nagy döntéseket hozni.

A világ vezető államainak legfőbb politikusai szombaton folytatták kétnapos csúcstalálkozójukat Washingtonban. A legfőbb cél, hogy választ találjanak a pénzügyi válság okozta problémákra. Az utóbbi hónapokban a válság az egész világra kiterjedt, sok fejlett országot recesszióba taszítva – írja a CNN Money.

A találkozón egy új pénzügyi rend kialakításáról tárgyalnak, mellyel megelőzhetőek lennének a jövőben a hasonló válságok.

A G20-ak

Argentina, Ausztrália, Brazília, Nagy-Britannia, Kanada, Kína, Franciaország, Németország, India, Japán, Indonézia, Olaszország, Mexikó, Oroszország, Dél-Afrika, Dél-korea, Szaúd-Arábia, Törökország, Egyesült Államok. Külön képviselteti magát az Európai Unió.

A G20-országok vezetőinek találkozója egy extravagáns fehér házi vacsora után folytatódott. George Bush amerikai elnök ott azt mondta, hogy azért gyűltek össze, mert aggódnak, milyen hatásai lesznek a válságnak az emberekre. "Emberek milliárdjai számítanak ránk, hogy megerősítjük a pénzügyi rendszert" – mondta.

Ugyanakkor kevés az esély arra, hogy jelentős döntéseket hozzanak a találkozón. Valószínűleg csak az álláspontok közelednek majd, előkészítve egy újabb találkozót, mely 2009 elején lehet már a megválasztott elnök, Barack Obama vezetésével.

A Washington Post történelmi jelentőségűnek nevezi a találkozót, ahol nem csak a legfejlettebb országok képviseltetik magukat, hanem a fejlődő országok is. Ez azért is fontos, mert jövőre a világgazdasági növekedés szinte száz százalékát a fejlődő országok adják majd ki, hiszen a fejlett államok recesszióba, vagy recesszióközeli állapotba sülyednek.

A fejlődő országok a mai megbeszélésen valószínűleg nagyobb befolyást próbálnak szerezni a Nemzetközi Valutaalapban és az ehhez hasonló intézményekben, melyek a világgazdaság egyensúlyát próbálják segíteni, de a kontrollt felettük még mindig az Egyesült Államok, az EU és Japán gyakorolja. Azt is megpróbálják elérni, hogy nagyobb szerepük legyen a világgazdaságot befolyásoló döntésekben. "Arra kell rávennünk a többi országot, hogy demokratikusabb döntéseket hozzanak" – mondta Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök.