Valér
4 °C
8 °C

Gazdaságélénkítés műfogsorral

2001.11.08. 16:28
Bajba jutott George Washington egykori birtokának gazdája, a Mount Vernoni Hölgyek Egyesülete, mivel szeptember 11-e óta 40 százalékkal megcsappant a fizető látogatók száma. A hölgyek eredeti üzleti fogással próbálják helyrebillenteni a bevételeket: kiállítják a legendás államférfi műfogsorát, amely elefánt-, tehén- és rabszolgacsontból készült.
"Ránézni is borzalmas. Bele nem tenné senki a szájába." Ezekkel a kemény szavakkal James Rees illette az Egyesült Államok első elnökének gyógyászati segédeszközét. A dolog annyiban meglepő, hogy Rees annak a szervezetnek az ügyvezető igazgatója, amely úgy döntött, közszemlére teszi a hátborzongató kegytárgyat.

Nélküle csak nyammogott volna

Rees azonban nem alakoskodó menedzser, így bátran lenyilatkozta a The Times-nak: "Eléggé valószínűtlen, hogy ő maga hozzájárult volna, hogy több ezer embernek megmutassák a fogait.". A hölgyegylet irányítója ennek ellenére meghúzta az elkerülhetetlen üzleti lépést, hiszen a terrortámadás után megcsappant a forgalom.

Szabad fogpiac

A fogsort az egyesület még 1949-ben vásárolta, 1 millió 600 ezer forintnak megfelelő dollárért. A relikvia elefántcsontból és tehénfogakból van összerakva, de egyes elemeit rabszolgától vásárolták. Az elérhető források nem taglalják, milyen volt az eladók alkupozíciója.

Az utóbbi hetekben sajnos megcsappant az Index Gazdasági Rovatában a fizető látogatók száma, ezért a színfalak mögött vadul alkuszunk Neumann János herevédőjére.