Ödön
2 °C
11 °C

Miért vásárol Warren Buffett vasútrészvényeket?

2008.03.31. 07:24
A vasúti technológia fejlődésének és a hatékonyság növekedésének köszönhetően kiváló lehetőségek rejlenek a vasúttársaságokban - írta összeállításában a CNNMoney.

Kenneth Kremar, a Global Insight tanácsadó vállalat szakértője szerint a világgazdaság tavalyi visszaeséséig folyamatosan bővült a vasúthálózatok forgalma, a mélyrepülés elmúltával pedig ismét folyatódhat a növekvő trend. További lassulás esetén ugyan ideiglenesen a vasúti vállalatok is veszteségeket szenvedhetnek el, az árupiaci termékek iránt növekvő kereslet azonban biztató jel.

Robert E. Gallamore, a Union Pacific vasúttársaság korábbi igazgatója szerint az újbóli befektetéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően kedvezően alakulnak a vasutak hosszú távú növekedési kilátásai. Az amerikai Szövetségi Vasúti Hivatal jelentése szerint a vasút termelékenysége a duplájára emelkedett 1990 óta, mivel napjainkban az elektronikus rendszerek fejlődése és a vállalat-összevonások a korábbiakhoz képest lényegesen jobb költséghatékonyságot tesznek lehetővé. A szállítási ágazat díjai is emelkedő tendenciát mutatnak, mivel az amerikai kereslet a vasúti kapacitásnál lényegesen nagyobb ütemben növekszik.

Az ázsiai, a kanadai és a mexikói import növekedése, az USA belső fogyasztásának bővülése, valamint szén- és gabonaexportja szintén az ágazat növekedési kilátásait erősíti. Észak-Amerika vasúti szállítási ágazatát hét vállalat uralja, amelyek a forgalom 90 százalékát bonyolítják le. Az egyik legjelentősebb vasúttársaság, a Union Pacific nyeresége 2007-ben 17 százalékkal bővült. Elemzők szerint a vállalat egy részvényre jutó eredménye (EPS) 8 dollár körüli lehet 2008-ban, ez pedig több mint 15 százalékkal haladja meg az előző évi adatot.

Warren Buffett januárban 18 százalékra emelte részesedését a Burlington Northern Santa Fe vasúttársaságban, a bejelentés óta a vállalat részvényeinek árfolyama közel 13 százalékkal emelkedett. A társaság eredménye nem növekedett jelentősen 2007-ben annak ellenére sem, hogy több mint 14 millió saját részvényt vásárolt vissza. Szakértők szerint azonban a Burlington hosszú távú kilátásai még a vetélytárs Union Pacificénél is jobbak - ezzel a véleménnyel pedig minden bizonnyal Warren Buffett is egyetért.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?