Friderika
12 °C
29 °C

Miért vásárol Warren Buffett vasútrészvényeket?

2008.03.31. 07:24
A vasúti technológia fejlődésének és a hatékonyság növekedésének köszönhetően kiváló lehetőségek rejlenek a vasúttársaságokban - írta összeállításában a CNNMoney.

Kenneth Kremar, a Global Insight tanácsadó vállalat szakértője szerint a világgazdaság tavalyi visszaeséséig folyamatosan bővült a vasúthálózatok forgalma, a mélyrepülés elmúltával pedig ismét folyatódhat a növekvő trend. További lassulás esetén ugyan ideiglenesen a vasúti vállalatok is veszteségeket szenvedhetnek el, az árupiaci termékek iránt növekvő kereslet azonban biztató jel.

Robert E. Gallamore, a Union Pacific vasúttársaság korábbi igazgatója szerint az újbóli befektetéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően kedvezően alakulnak a vasutak hosszú távú növekedési kilátásai. Az amerikai Szövetségi Vasúti Hivatal jelentése szerint a vasút termelékenysége a duplájára emelkedett 1990 óta, mivel napjainkban az elektronikus rendszerek fejlődése és a vállalat-összevonások a korábbiakhoz képest lényegesen jobb költséghatékonyságot tesznek lehetővé. A szállítási ágazat díjai is emelkedő tendenciát mutatnak, mivel az amerikai kereslet a vasúti kapacitásnál lényegesen nagyobb ütemben növekszik.

Az ázsiai, a kanadai és a mexikói import növekedése, az USA belső fogyasztásának bővülése, valamint szén- és gabonaexportja szintén az ágazat növekedési kilátásait erősíti. Észak-Amerika vasúti szállítási ágazatát hét vállalat uralja, amelyek a forgalom 90 százalékát bonyolítják le. Az egyik legjelentősebb vasúttársaság, a Union Pacific nyeresége 2007-ben 17 százalékkal bővült. Elemzők szerint a vállalat egy részvényre jutó eredménye (EPS) 8 dollár körüli lehet 2008-ban, ez pedig több mint 15 százalékkal haladja meg az előző évi adatot.

Warren Buffett januárban 18 százalékra emelte részesedését a Burlington Northern Santa Fe vasúttársaságban, a bejelentés óta a vállalat részvényeinek árfolyama közel 13 százalékkal emelkedett. A társaság eredménye nem növekedett jelentősen 2007-ben annak ellenére sem, hogy több mint 14 millió saját részvényt vásárolt vissza. Szakértők szerint azonban a Burlington hosszú távú kilátásai még a vetélytárs Union Pacificénél is jobbak - ezzel a véleménnyel pedig minden bizonnyal Warren Buffett is egyetért.