Szilárda
-4 °C
3 °C

Becsődölt a WorldCom

2002.07.22. 09:59
Vasárnap késő este a 41 milliárd dolláros adósságot felhalmozó WorldCom csődvédelemért folyamodott az egyik New York-i kerületi bíróságon.
Az Egyesült Államok második legnagyobb távolsági szolgáltatásokra specializálódott távközlési vállalata, a WorldCom vasárnap este - egy hónappal azt követően, hogy fény derült a cég 3,9 milliárd dolláros könyvelési csalására - csődvédelemért folyamodott. A csődvédelem nem érinti a vállalat nemzetközi divízióit.

Újabb legnagyobb csőd

A 41 milliárd dolláros adósságot felhalmozó, több mint 100 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező vállalat a lépéssel átvette az Enrontól a "legnagyobb csőd" vándorserleget. A tavaly év végén fizetésképtelenné vált energetikai cég eszközeinek értéke ugyanis csupán 63 milliárd dollárra rúgott.

A csődvédelem ideje alatt a WorldComnak lehetősége lesz arra, hogy a pénzük után futó hitelezőktől védetten tervet dolgozzon ki a vállalat átszervezésére és a megpróbálja rendbe tenni pénzügyeit.

A vállalat a múlt héten szerzett 2 milliárd dollárt, mely lehetővé teszi, hogy a csődvédelem időszaka alatt folytassa működését.

Néhány divíziót eladnak

John Sidgmore vezérigazgató reményei szerint az eljárás nem lesz hatással a világ legnagyobb internetes gerinchálózatát működtető vállalat fogyasztóira, néhány olyan Latin Amerikai részleget azonban valószínűleg értékesíteni fognak, melyek nem tartoznak a cég alaptevékenységéhez.

A cégnek a CNN becslése szerint több mint ezer hitelezője van, a legnagyobb ötven között pedig ott található a J.P. Morgan Chase, a Goldman Sachs és a Credit Suisse First Boston.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!