Donát
-4 °C
2 °C

Nyugdíjba megy a XX. század csúcsmenedzsere

2001.09.04. 10:03
Pénteken visszavonul Jack Welch, a General Electric első embere, akit a XX. század legfontosabb és legbefolyásosabb üzletemberének tartanak. A menedzser a villanykörtegyárat a világ legnagyobb üzleti-pénzügyi óriásává növesztette.
"Gyorsan a ravaszhoz nyúl, néha túl gyorsan is" - fogalmazta meg Noel Tichy, a University of Michigan professzora, egy Welchről szóló könyv szerzője szinte egyetlen kifogását azzal a menedzserrel kapcsolatban, akit nem csak ő tart a legnagyobbnak.

Jack Welch
Welch negyven éve a GE alkalmazottja, húsz éve pedig vezetője. Utóda Jeffrey Immelt lesz, aki tavaly november óta a vállalat elnöke.

Ír, olvas, menedzsel

A csodamenedzser nyugdíjasként sem fog unatkozni, hiszen már fel is vette 7,1 millió dolláros előlegét önéletrajzának megírására. A GE-vezér a jelek szerint nem betegesen munkamániás, hiszen a világ újságírói vakációja miatt egy hetet képtelenek elérni őt.

Mint a filmeken

Az ír származású munkáscsalád egyetlen gyermekeként nevelkedett Welch jó negyven éve, a kémikusi diploma megszerzése után lépett be a General Electric műanyagipari részlegéhez, amelyet hamarosan a konglomerátum leggyorsabban növekedő részévé tett.

Kill 'em all!

Elnök-vezérigazgatói kinevezése után brutális startot vett: öt év leforgása alatt több tízezer alkalmazottat rúgott ki, amivel kiérdemelte a "Neutron Jack" becenevet. (A neutronbomba után, amely az embereket elpusztítja, ám épségben hagyja az épületeket.) A nagy tisztogatás leegyszerűsítette a GE bürokráciáját, megkönnyítve a döntéseket.

Tévécsatorna a kiscsizmában

Legvakmerőbb üzleti lépését 1986-ban tette meg, amikor 6,4 milliárd dollárért megvette az RCA-t, amelynek része volt az NBC tévécsatorna. Tichy, aki az adásvétel másnapján Welchnél járt, úgy emlékszik, hogy a vezér olyan volt, mint egy kisgyerek karácsonykor.

A nagy zabálás

A GE ezután agresszív terjeszkedésbe fogott, és több száz pénzügyi, egészségügyi és repülőgyártó vállalatot vásárolt fel. Amikor Welch átvette a céget, annak piaci értéke 10 milliárd dollár volt, ma 400 milliárd. Hibákat persze követett el, például a Calma nevű számítógépes tervezőcég megvételével, amely 1981 és 1988 között évi 50 millió dolláros veszteséget okozott.

Mérgező iszap

Welch ugyanakkor szálka a környezetvédők szemében, miután cége rákkeltő vegyületekkel szennyezte be a Hudson folyót. A víz megtisztítása, pontosabban a fenék teljes kikotrása 460 milliárd dollárba kerülne.

Nagy cég, nagy opció

A topmenedzser keresete tavaly 76 millió dollár volt. Ebből 56 milliót részvényopciójának lehívásával söpört be.

A Honeywellt már nem nyelhette le

Welch már korábban vissza szeretett volna vonulni, ám a nyugdíjba menést a Honeywell 41 milliárd dolláros felvásárlási akciója miatt elhalasztotta. Húzása végül azért nem jött be, mert az európai versenyhatóságok nemet mondtak az üzletre, hiába jósolta Welch, hogy a beleegyezés könnyen meglesz.