Piroska
-1 °C
5 °C

Belebukott a hotelszámlába a bankelnök

2004.04.16. 17:25
Lemondott pozíciójáról a német Bundesbank elnöke Ernst Welteke, miután az ügyészség is nyomozást indított annak kiderítésére, miért a Dresdner Bank fizette a bankelnök közel nyolcezer eurós szállodai számláját az euró bevezetésekor.
Távozik a Bundesbank éléről a 61 éves Ernst Welteke, a lemondását már el is fogadta az igazgatótanács. Az utódot még nem választották ki - írja a Napi Gazdaság.

A Bundesbank elnöke azután nyújtotta be lemondását, hogy néhány napja kiderült, családjával együtt az euró bevezetését egy berlini szállodában ünnepelte, amelynek 7661 eurós számláját az Allianzhoz tartozó Dresdner Bank állta. Az ügy kipattanása után a számla felét az elnök azonnal kiegyenlítette, a másik felét a Bundesbank állta. A Bundesbank igazgatótanácsa helyeselte Welteke döntését "az intézmény hírnevére és feladataira való tekintettel".

A kormány a héten többször is felszólította a bankelnököt, hogy mondjon le posztjáról, de ő inkább szabadságra ment. A Bundexbank pedig a kormány nyomását a függetlenségébe való beavatkozásnak minősítette. A bank igazgatótanácsa egyébként kivizsgálta az esetet, de eddig nem hozott döntést az elnök ügyében.

Újsághírek szerint a kormány saját emberét, Caio Koch-Wesert szeretné Welteke helyére. A BBC szerint Welteke Németország legjobban fizetett köztisztviselője volt, évi 350 ezer eurót keresett.