Friderika
9 °C
18 °C

A sok pénz mégis csak boldogít?

2002.01.09. 10:15
Brit kutatóknak tíz éves munkával sikerült kimutatniuk azt, amit mindig is tudtunk: néhány százmillió forint tartósan hozzájárulna boldogságunkhoz.
A brit Warwick egyetem kutatói az 1990-es években Andrew Oswald és Jonathan Gardner professzorok vezetésével 9 ezer brit család életét követték nyomon. E tíz év alatt számos esetben előfordult elő, hogy valamelyik alanyuk váratlanul egy halom pénzt örökölt vagy nyert a lottón, így a kutatók felmérhették milyen hatást gyakorolt életükre a pénz.

Egy millió font a bűvös küszöb

Eredményeik szerint már akár 1000 fontos örökség vagy nyeremény is javíthatja az egyének életkilátásait.A permanens eufóriához azonban tapasztalataik szerint legalább 1 millió font szükségeltetik.

Egy millió fontnál kisebb összegnek ugyanis általában nincs tartós hatása a boldogságra. Az embereket - saját bevallásuk szerint - a jó házasság és az egészség inkább boldoggá tette, mint ekkora összeg.

Nesze semmi, fogd meg jól!

"Szoros kapcslat van a pénz és a boldogság között, de súlyos tévedés lenne azt hinni, hogy a pénz a legfontosabb tényező a boldogságban" - idézte Oswald professzort az Ananova.

A kutatók szerint határozottan növekedett a boldogsága, illetve javult lelki egészsége azoknak, akik nyertek vagy örököltek. Eredményeik azt mutatják, hogy a nőket általában boldogabbá tette a talált pénz, mint a férfiakat, továbbá a harmincas éveikben járó emberek a legkevésbé hajlamosak belesüppedni a pénz kínálta boldogságba.