Szilvia
5 °C
16 °C

A sok pénz mégis csak boldogít?

2002.01.09. 10:15
Brit kutatóknak tíz éves munkával sikerült kimutatniuk azt, amit mindig is tudtunk: néhány százmillió forint tartósan hozzájárulna boldogságunkhoz.
A brit Warwick egyetem kutatói az 1990-es években Andrew Oswald és Jonathan Gardner professzorok vezetésével 9 ezer brit család életét követték nyomon. E tíz év alatt számos esetben előfordult elő, hogy valamelyik alanyuk váratlanul egy halom pénzt örökölt vagy nyert a lottón, így a kutatók felmérhették milyen hatást gyakorolt életükre a pénz.

Egy millió font a bűvös küszöb

Eredményeik szerint már akár 1000 fontos örökség vagy nyeremény is javíthatja az egyének életkilátásait.A permanens eufóriához azonban tapasztalataik szerint legalább 1 millió font szükségeltetik.

Egy millió fontnál kisebb összegnek ugyanis általában nincs tartós hatása a boldogságra. Az embereket - saját bevallásuk szerint - a jó házasság és az egészség inkább boldoggá tette, mint ekkora összeg.

Nesze semmi, fogd meg jól!

"Szoros kapcslat van a pénz és a boldogság között, de súlyos tévedés lenne azt hinni, hogy a pénz a legfontosabb tényező a boldogságban" - idézte Oswald professzort az Ananova.

A kutatók szerint határozottan növekedett a boldogsága, illetve javult lelki egészsége azoknak, akik nyertek vagy örököltek. Eredményeik azt mutatják, hogy a nőket általában boldogabbá tette a talált pénz, mint a férfiakat, továbbá a harmincas éveikben járó emberek a legkevésbé hajlamosak belesüppedni a pénz kínálta boldogságba.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?