Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Brókerbotrány Lengyelországban

2006.01.04. 07:51
Több mint tíz éve nyomoznak a pénzmosás elleni harcra szakosodott lengyel szervek a bróker ellen, akinél Andrzej Mikosz kincstárügyi miniszter forgatta meg pénzét.

Lemondott tegnap Andrzej Mikosz lengyel kincstárügyi miniszter, miután a Rzeczpospolita bírálta zavaros pénzügyeit. Kazimierz Marcinkiewicz miniszterelnök egyelőre nem nyilatkozott, hogy elfogadja-e a lemondást.

A lap megírta, hogy 2002-ben a miniszter felesége, Krystina Mikosz a házaspár közös vagyonából 300 ezer dollárt adott kölcsön Witold W. bróker akkor 67 éves, nyugdíjas mamájának, amit a valóságban a fia forgatott meg. Az idős asszonyt, akinek a számláján a kilencvenes évek vége óta fordulnak meg egyre nagyobb összegek, 2003 nyarán kihallgatták a varsói ügyészségen, ahol nem is titkolta, hogy nincs tisztában befektetéseivel és azzal, honnan van rá pénz.

A varsói tőzsdén közismert bróker után több mint tíz éve nyomoz a rendőrség, az ügyészség, az értékpapír- és tőzsdefelügyelet, valamint a piszkos pénzek mosása elleni harcra szakosodott szervezetek. A legutolsó pénzmosási ügyben néhány hónapja szüntette meg az eljárást a varsói körzeti ügyészség, amely azonban ma már elismeri, hogy hibát követett el, és várható az eljárás újrakezdése.

A lap első érdeklődésére a miniszter Andrzej Mikosz egy hónap után válaszolt: elismerte a kölcsönnyújtás tényét, de a további kérdésekre nem felelt. Ezek után tegnap délután sajtóértekezleten jelentette be lemondását, hangsúlyozva ártatlanságát, és hogy azon körök támadásának áldozata, amelyek érdekeit sértette privatizációs politikája.