Emőke
-4 °C
9 °C

Vége a walkman szabadalmi perének

2004.05.28. 16:34
Két évtizedes pereskedés után a Sony lezárta szabadalmi vitáját a walkman német feltalálójával. A japán cég a walkmanből az elmúlt 25 évben több mint 200 milliót értékesített.
A Sony japán elektronikai vállalat lezárta két évtizedes szabadalmi vitáját a walkman német feltalálójával - olvasható a der Spiegel című német lap legújabb számában.

A lap a Sony tokiói központját idézi, amely szerint a japán gyártó " baráti megegyezéssel" megoldást talált talált a problémára és néhány millió eurót is áldozott az ügy lezárása érdekében. A ma 59 éves Andreas Pavel 1977-ben szabadalmaztatott először csak Olaszországban, majd más európai országokban is egy a japánok walkmanjéhez hasonló készüléket, egy " testhez kötött, jó hangvisszadási képességekkel rendelkező " gyártmányt. A Sony 1979-ben jelent meg a walkmannel a piacon, amely erősen hasonlított Pavel " strereobelt" névre hallgató készülékéhez, amit a német maga is forgalmazni kívánt volna.

Pavel számos szabadalmi eljárást indított a japán gyártó ellen és peres költségei a milliós nagyságrendet érték el. Morita Akio a Sony alapítója tekintette magát a walkman kiötlőjének. A japán cég Morita életében nem volt hajlandó egyezkedni, utána azonban szép csendben peren kívüli megállapodást kötött a jelenleg Milánóban dolgozó némettel - írja a der Spiegel. A Sony a walkmanből az elmúlt 25 évben több mint 200 milliót értékesített.