Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Diszkriminációs pert bukott a Wal-Mart

2007.06.22. 09:01
Kirúgtak állásából egy tíz éve a Wal-Martnál dolgozó nőt, mert ugyanakkora fizetést kért, mint amennyit férfi kollégái kapnak. A bíróság most kétmillió dollárnyi kártérítést ítélt meg az elbocsátott dolgozónak.

Majdnem kétmillió dollár kártérítést ítélt meg a bíróság annak a nőnek, akit két éve rúgtak ki a Wal-Mart áruházból. A bíróság úgy határozott, hogy a nő diszkrimináció miatt bocsátották el állásából 2004-ben – írja a BBC Oline.

Cynthia Haddad azért perelte be a világ legnagyobb kiskereskedelmi láncát, mert azután rúgták ki, hogy azt kérte az massachusettsi áruház vezetőitől: ugyanannyit fizessenek neki, mint a férfi alkalmazottaknak. A nő már tíz éve dolgozott az áruházban, a kérése után két héttel elbocsátották.

A perben az áruházlánc ügyvédei azzal indokolták a kirúgást, hogy a gyógyszerészként dolgozó nő felügyelet nélkül hagyta a gyógyszertárat. Az áruházlánc nem kommentálta a mostani ítéletet.

A Wal-Mart tagadja, hogy bármilyen diszkriminációt alkalmazna nőkkel szemben, jóllehet tucatnyi per van most is folyamatban hasonló vádak miatt. Az év elején a bíróság befogadott egy olyan keresetet, melyben hat alkalmazott azzal vádolja a céget, hogy éveken keresztül diszkriminálták őket. Az eljárást "class action"-nek nyilvánították, vagyis a döntés után több millió alkalmazottra lesz érvényes a bíróság által hozott döntés.

A bíróság az ítélet indoklásában leszögezte: azért határozott viszonylag magas összesgű kártérítésről, mert ez üzenet, hogy az embereket nem lehet másként kezelni.