Viola
-5 °C
-2 °C

A Wal-Mart miatt csökken a Metro nyeresége

2007.05.03. 07:41
Az elemzők várakozásainak megfelelően 11 százalékkal romlott a német Metro áruházlánc üzemi eredménye azután, hogy tavaly felvásárolták a Wal-Mart németországi üzleteit. Az árbevétel azonban 12 százalékkal emelkedett.

Az idei év első negyedében az árbevétel erőteljes növekedése ellenére csökkent a Metro csoport üzemi eredménye. A német üzletlánc eredményeit az amerikai Wal-Mart németországi üzleteinek integrálásával kapcsolatos költségek rontották.

A Metro üzemi eredménye 11 százalékkal 123 millió euróra csökkent. Ez a visszaesés összhangban van az elemzők 121 milliós várakozásával. Az árbevétel 12 százalékkal 14,9 milliárd euróra nőtt, ami még jobb is az elemzők által várt 14,6 milliárd eurónál.

Tavaly nyáron volt a nagybevásárlás

A Wal-Mart, a legnagyobb amerikai kiskereskedelmi lánc és a düsseldorfi székhelyű Metro AG tavaly júliusban jelentette be, hogy az amerikai cég kivonul Németországból, érdekeltségeit a németek veszik át. A Metro a veszteségesen üzemelő Real élelmiszerkereskedelmi üzleteinek kiegészítéseként számított a Wal-Mart 85 üzletből álló hálózatára.

Ezek közül 19 üzlet ingatlantulajdonát is megszerzi a Metro, a többit bérbe veszi. A Metro közleménye szerint a Wal-Mart Germany 2 milliárd eurós forgalmat bonyolított el 2005-ben. Sem az eladó, sem a vevő nem közölte a vételárat.

A Metro közleménye szerint a megvásárolt 85 Wal-Mart üzlet - amelyből végül hetvenet vontak be a Metro Real üzletláncába - még legalább az év közepéig, a teljes integráció lezárásáig meg fogja terhelni a csoport eredményét. A Metro az idén 8-9 százalékos forgalom-növekedést és 6-8 százalék üzemi eredmény-növekedést vár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!