Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Eskü alatt sunyítanak

2002.07.02. 12:34
"Hiányos és elégtelen a WorldCom által benyújtott anyag" - kommentálta az amerikai értékpapír-felügyelet (SEC) kőkemény elnöke a könyvelési csalás miatt lassan széteső óriáscég dokumentációját. A WorldCom két emberre próbálta kenni az ügyet.
"Kiderült, hogy a cég igazából nem kívánja feltárni a történteket a befektetői előtt és nem hajlandó ténylegesen együttműködni a felügyelettel" - értékelte Harvey Pitt SEC-elnök azt a dokumentumot, amelyet eskü alatt aláírva juttatott el a WorldCom vezetése az ellenőrző szervezetnek.

Elkennék a felelősséget

A távközlési cég szóvivője, Brad Burns azt állította, hogy az anyag a SEC kívánságainak megfelelően készült és "annak az összefoglalása, amiről pillanatnyilag tudomásunk van".

Ez a mondat is arról árulkodik, ami az amerikai sajtó szerint a dokumentum gyengéje, hogy gyakorlatilag két ember - Scott Sullivan egykori pénzügyi igazgató és Davis Myers pénzügyi ellenőr - nyakába varrná a mérlegcsalást, azt állítva, hogy a cégvezetésnek nincsenek információi az akcióról. A szakmabeli források általában jót mulatnak azon a beállításon, miszerint a vállalat menedzserei közül senkinek sem tűnt fel több mint 3 milliárd dollár félrekönyvelése.

A téma azért meleg, mert a Bush-adminisztráció szándéka a cégvezetők - mondjuk a vezérigazgatók - felelősségre vonása az ehhez hasonló ügyekben, miközben elképzelhető, hogy maga Cheney alelnök is érintett egy hasonló ügyletben, amely még a politikus vezérigazgató-korában történt.

A SEC-nek átadott anyag lényegében csak kronologikus összeállítás arról, hogyan derült fény a könyvelési csalásra.

Elkennék a felelősséget

A WorldCom hitelezői közben bejelentették, hogy a cég nem fizetett kamatot legalább 4,25 milliárd dollárnyi hitelére. A vállalatnak ezek után szinte lehetetlen felhajtania az áhított 5 milliárd dollárt, így az ügyben érintettek szerint rövidesen csődvédelmet kell kérnie. A telkó papírjai hétfőn 93 százalékkal zuhantak New Yorkban, 83 centről 6 centre. A részvényt várhatóan pénteken vezetik ki a parkettről, kap egy hátbavágást és 50 dollár kosztpénzt, aztán mehet szerencsét próbálni máshol.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!