Bernadett
0 °C
4 °C

Az EU nem ellenzi Wolfowitz kinevezését

2005.03.30. 17:09
Az Európai Unió nem ellenzi az amerikai konzervatív körök egyik vezéralakjának számító Paul Wolfowitz kinevezését a Világbank élére - erre utalnak az amerikai politikus szerdai brüsszeli megbeszélése után elhangzott békülékeny nyilatkozatok.
Paul Wolfowitz szerdán az EU-tagállamok képviselőivel, köztük több pénzügyminiszterrel találkozott az Európai Unió székhelyén, és ezt követően Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, egyben az EU soros elnöke a "Világbank jövendőbeli elnökeként" beszélt az amerikai védelmi miniszterhelyettesről. Olli Rehn, az EU-bizottság bővítési ügyekben illetékes tagja pedig - aki e testület képviseletében vett részt a tanácskozáson -, szóvivője szerint, "mindennel egyetértett, amit Wolfowitz mondott".

Jöhet a héja

A Világbank elnöki posztja hagyományosan az amerikaiaknak jár, de a poszt betöltőjének beiktatásához szükség van a pénzintézet kormányzótanácsában lévő európai államok szavazatára is, és az Európai Unióban sokan megdöbbentek az amerikai kormányzat "héjái" között számon tartott Wolfowitz jelölésekor. Több befolyásos európai parlamenti képviselő még kampányt is indított a kinevezés megbuktatására, de az EU múlt heti csúcstalálkozóján már látszott, hogy ennek nem lesz nagy hatása: az EU több jelentős tagállama csak nemrégiben, George Bush amerikai elnök február végi brüsszeli útján békült ki Washingtonnal, s nyilván nem akarta megterhelni ezt a kapcsolatrendszert egy újabb viszállyal.

A szerdai brüsszeli megbeszélésen Wolfowitz azt hangsúlyozta, hogy "igazi multinacionális" csapatot akar kialakítani a fejlődő világ felzárkóztatásában komoly szerepet játszó pénzintézet élén, de nem tett ígéretet arra, hogy egy európai szakembert nevez majd ki helyettesének. Ezt egyes EU-tagországok szeretnék, hogy Wolfowitz így "ellensúlyt" kapjon - de az amerikai politikus csak annyit közölt, hogy "a világ legtehetségesebb emberét keresi". Egyébként pedig úgy nyilatkozott: a bank legfelsőbb vezetésének is tükröznie kell, hogy egy multilaterális intézményről van szó, és hogy összességében az európaiak a pénzintézet legfőbb finanszírozói.

Vitatott figura

Juncker szerint a tanácskozás barátságos légkörben folyt és konstruktív volt. Wolfowitz pedig az újságíróknak nyilatkozva méltatta a pénzintézet "csodálatos feladatát", azt, hogy a szegénység csökkentését szolgálja akcióival, s hozzátette: "értem, hogy én egy vitatott figura vagyok, de remélem, mindenki elfogadja, hogy valóban hiszek a bank feladatában - máskülönben nem akarnám megszerezni a vezetését."

Diplomaták szerint az EU-tagállamok képviselői a szerdai találkozón egyetlen konkrét javaslatot sem tettek az alelnöki tisztségre (miközben például a franciáknak két jelöltjük is van.) Wolfowitz kinevezéséről csütörtökön dönt Washingtonban a bank vezető testülete.