Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Az európaiak nem akarják Wolfowitzot

2005.03.19. 10:59
Az amerikaiak már hetek óta puhatolták Wolfowitz esetleges fogadtatását, de elutasításban részesültek - állítják a Világbankhoz közel álló európai szakemberek. Az amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy a védelmi miniszterhelyettest, Paul Wolfowitzot jelölte a Világbank élére.
Az Egyesült Államok jelöltje a Világbank elnökségére, Paul Wolfowitz úgy véli, pontatlan karikatúra az az elképzelés, hogy ő lett volna az iraki háború egyik fő kitervelője, és biztos benne, hogy előbb-utóbb a maga oldalára állítja mostani bírálóit és ellenfeleit. A Világbank elnökeként "nem fogom a bankra kényszeríteni az Egyesült Államok napirendjét" - mondta Wolfowitz a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva.

Karikatúra?

Bírálóiról azt mondta, azok "olyan emberek, akik nem ismernek engem, de ha megismernek, igen hamar rájönnek, hogy sokkal több van bennem a katonai dolgoknál, az iraki háborúnál, és abból, amit rólam írtak, sok minden csak pontatlan karikatúra".

A jelölt azt mondta, hogy bírálóival is együtt akar működni, és hatékonyabbá akarja tenni a Világbankot. Azt ígérte, hogy szorosan együtt akar működni a fejlesztéssel és a szegénység csökkentésével foglalkozó, nem kormányszintű szervezetekkel világszerte, és igen fontosnak mondta ebben az összefüggésben is a Világbank és társintézménye, a Nemzetközi Valutaalap kapcsolatát.

Úgy vélte, habár a terrorizmus problémájára nincs csodaszer, a szegénység elleni nemzetközi küzdelem csökkentheti a veszélyt. Mindazonáltal ez nem a szegénység elleni küzdelem alapvető indoka, hiszen a szegénység csökkentése "önmagában is érdemes, nemes cél", fejtegette. "Úgy vélem, a szegénység csökkentése nagy mértékben hozzájárul a politikai fejlődéshez", mondta.

Európa elutasítja

George W. Bush amerikai elnök szerdán jelentette be, hogy Paul Wolfowitz az Egyesült Államok jelöltje a Világbank elnöki tisztére. Bush egyszersmind "érző szívű, becsületes embernek" jellemezte Wolfowitzot.

Európai személyiségek, akiket a Reuters a Világbank igazgatótanácsához közel állóknak nevezett, szerdán azt mondták, hogy az amerikaiak már hetek óta puhatolták Wolfowitz esetleges fogadtatását, de elutasításban részesültek. "Az amerikai pénzügyminiszter tudja, hogy az igazgatótanács álláspontja elutasító volt", mondta egy európai tájékoztató, hozzátéve, hogy Wolfowitz jelölése hatásosan bizonyítja, mennyire nem törődik az amerikai kormány a világ véleményével.

Wolfowitz a Bush-kormányban védelmi miniszterhelyettes, és az iraki háború körüli tevékenysége miatt ellentmondásos személyiség mind a háborúval egyet nem értő nyugat-európai országokban, Franciaországban és Németországban, mind a fejlődő országokban.

James Wolfensohn, a Világbank jelenlegi elnöke, második ötéves megbízatása lejártával, júniusban távozik a Világbank éléről.