Árpád
-2 °C
3 °C

Barátnője is kirúgta Wolfowitzot

2007.05.23. 18:09
Rájár a rúd Paul Wolfowitzra. Miután le kellett mondania a Világbank éléről, barátnője is ejtette. Pedig Wolfowitz a nő érdekében sértette meg a banki előírásokat és kényszerült lemondásra.

Hiába adott rendkívüli kedvezményeket és magas fizetést barátnőjének Paul Wolfowitz. Miután az emiatt kirobbanó botrányba belebukott, a nő is kitette.

A New York Postnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források szerint Shaha Ali Riza maga is felháborodott, hogy Wolfowitz olyan helyzetbe hozta, amiben úgy tűnt, jogosulatlan kedvezményekre hajt. "Igazán felbőszítette a megaláztatás" - jelentette ki a Postnak a feminista hírében álló Riza egyik ismerőse.

Wolfowitz a múlt héten hajolt meg a rá nehezedő nyomás előtt. Miután már a Fehér Ház is kihátrált mögüle, lemondott posztjáról.

Wolfowitzot azért támadták, mert a banki szabályzat megszegésével juttatta előnyösebb pozíciokba kedvesét. Riza ismerősei szerint azonban a nő nem vágyott új állásra "szerette a régi beosztását".

A Világbank és Wolfowitz személyi asszisztensei nem kívántak nyilatkozni az ügyben. A Post világbanki forrásai szerint egyébként Riza - immár volt - szeretője távozásával visszakerül eredeti beosztásába.

Ki lehet az utód?
A Fehér Ház bejelentése szerint rövid időn belül kijelöli a Világbank új elnökét. Wolfowitz június 30-i hatállyal távozik posztjáról. Kedden George Bush amerikai elnök közölte: Henry Paulson pénzügyminisztert bízta meg azzal, hogy állítson össze listát a kiszemeltekről. Azoknak a neve, akiket az elnöki posztra esélyesek szűk körében emlegetnek: Robert Zoellick, volt külügyminiszter-helyettes, Robert Kimmitt, pénzügyminiszter-helyettes, Joshua Bolten, a Fehér Ház hivatalvezetője, Carlos Gutierrez, kereskedelmi miniszter, Stanley Fischer, a Bank of Israel igazgatója, korábban a Világbank vezető közgazdásza, előzőleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatójának első helyettese, Paul Volcker, az amerikai jegybak (Fed) volt elnöke. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?