Orsolya
11 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Barátnője is kirúgta Wolfowitzot

2007.05.23. 18:09
Rájár a rúd Paul Wolfowitzra. Miután le kellett mondania a Világbank éléről, barátnője is ejtette. Pedig Wolfowitz a nő érdekében sértette meg a banki előírásokat és kényszerült lemondásra.

Hiába adott rendkívüli kedvezményeket és magas fizetést barátnőjének Paul Wolfowitz. Miután az emiatt kirobbanó botrányba belebukott, a nő is kitette.

A New York Postnak nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források szerint Shaha Ali Riza maga is felháborodott, hogy Wolfowitz olyan helyzetbe hozta, amiben úgy tűnt, jogosulatlan kedvezményekre hajt. "Igazán felbőszítette a megaláztatás" - jelentette ki a Postnak a feminista hírében álló Riza egyik ismerőse.

Wolfowitz a múlt héten hajolt meg a rá nehezedő nyomás előtt. Miután már a Fehér Ház is kihátrált mögüle, lemondott posztjáról.

Wolfowitzot azért támadták, mert a banki szabályzat megszegésével juttatta előnyösebb pozíciokba kedvesét. Riza ismerősei szerint azonban a nő nem vágyott új állásra "szerette a régi beosztását".

A Világbank és Wolfowitz személyi asszisztensei nem kívántak nyilatkozni az ügyben. A Post világbanki forrásai szerint egyébként Riza - immár volt - szeretője távozásával visszakerül eredeti beosztásába.

Ki lehet az utód?
A Fehér Ház bejelentése szerint rövid időn belül kijelöli a Világbank új elnökét. Wolfowitz június 30-i hatállyal távozik posztjáról. Kedden George Bush amerikai elnök közölte: Henry Paulson pénzügyminisztert bízta meg azzal, hogy állítson össze listát a kiszemeltekről. Azoknak a neve, akiket az elnöki posztra esélyesek szűk körében emlegetnek: Robert Zoellick, volt külügyminiszter-helyettes, Robert Kimmitt, pénzügyminiszter-helyettes, Joshua Bolten, a Fehér Ház hivatalvezetője, Carlos Gutierrez, kereskedelmi miniszter, Stanley Fischer, a Bank of Israel igazgatója, korábban a Világbank vezető közgazdásza, előzőleg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) ügyvezető igazgatójának első helyettese, Paul Volcker, az amerikai jegybak (Fed) volt elnöke. (MTI)