Móric
5 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Belebukott barátnője kinevezésébe Paul Wolfowitz

2007.05.18. 01:07
Az utóbbi hetek egyik botránysorozata ért véget azzal, hogy a Világbank elnöke bejelentette, júnus 30-ai hatállyal lemond. Paul Wolfowitz azután kényszerült erre, hogy kiderült előléptette barátnőjét és magasabb fizetést adott neki, mint amekkorát a hasonló pozícióban dolgozók kapnak. Az Egyesült Államoknak eddig sikerült megvédenie Wolfowitzot, de a Világbank igazgatótanácsának ülése után már nem tudott posztján maradni. A CNN értesülése szerint az elnök lemondása egy alkunak köszönhető.

A Világbank igazgatótanácsának csütörtöki ülése után bejelentették, Paul Wolfowitz elnök június 30-ai hatállyal lemond posztjáról - írja a BBC Online. A Világbank elnökét azután kezdték támadni, hogy kiderült előléptetése után nagyobb fizetést adott barátnőjének, mint amekkora a hasonló pozícióban lévő tisztségviselők kapnak. A botrány kirobbanása után több világbanki alkalmazott és vezető lemondásra szólította fel az elnököt, de ő eddig kitartott.

Wolfowitz még 2005 augusztusában léptette elő élettársát, Shaha Rizát, majd fizetését is megemelte. Az eset néhány hete szivárgott ki világbanki forrásokból. Wolfowitz szinte azonnal bocsánatot kért, de ez nem nyugtatta meg ellenfeleit.

Alkut kötöttek

A CNN értesülései szerint a világbanki vezetők fehér házi tisztviselőkkel tárgyaltak, hogy kompromisszumos megoldást találjanak. "Véget akarunk vetni az ügynek, vagy így, vagy úgy", nyilatkozta egy magas rangú kormányzati tisztviselő. Azt is hozzátette, "ha nem nyerhetünk, akkor nem nyerhetünk". Még Dick Chaney alelnökkel is tárgyaltak csütörtökön, aki egyébként végig támogatta Wolfowitzot.


Wolfowitz

Wolfowitz ügyédje csütörtökön világossá tette, nem mondanak le, amíg a gyanú árnyéka a Világbank elnökére vetül. "Nem mond le addig, míg fennáll az etikai vétség vádja", nyilatkozta Bob Bennett. A CNN szerint alku lényege, hogy az igazgatótanács kimondja, hogy Wolfowitz nem követett el etikai vétséget, cserébe ő lemond. Ha a kiadott hivatalos közleményt nézzük, világosan látszik, hogy az alkut sikerült megkötni.

A New York Times szerint önkéntes lemondásával megelőzött egy hosszadalmas vizsgálatot, és megúszta annyival, hogy megköszönték eddigi tevékenységét. A lemondásról szóló tárgyalások eredményeként még az is bekerült a két közleménybe, hogy Wolfowitz milyen munkát végzett az afriai országok érdekében, hogy csökkentsék adósságukat és enyhítség a szegénységet.

Mindenki támadta

A botrány kirobbanásakor több fronton is támadás indult Wolfowitz ellen. A szervezet tagországai, főleg az európai országok képviselői távozását szorgalmazták. Felvetették, hogy a kialakult helyzetben nem látják biztosítottnak a Világbank megfelelő működését. Ezen kívül a szervezet jó hírnevének és hitelességének fenntartása érdekében is a távozást látták jónak. Az európai államok többsége egyébként Wolfowitz két évvel ezelőtti kinevezését sem támogatta, így nekik most kapóra jött az eset. Sőt, az Európa Parlament is a lemondását követelte, és felszólította az EU vezetőit, hogy az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon ezt képviseljék.

A Világbank belső fórumain is éles vita bontakozott ki Wolfowitz erkölcstelenségéről és korruptságáról. A szervezet tízezer alkalmazottját tömörítő szakszervezet is a távozását követelte. A volt vezetők egy csoportja, köztük a Világbank volt második számú vezetője nyílt levélben tanácsolta az elnöknek, hogy a szervezet méltóságának megóvása érdekében, mondjon le.

A testület etikai biztottsága is elmarasztalta Wolfowitzot. Szerintük az elnök megsértette az etikai normákat, amikor nagyobb fizetést adott barátnőjének. A bizottság azonban nem ajánlott szankciókat. Május elején a botrányok miatt lemondott Kevin Kellmes, aki évek óta Wolfowitz egyik bizalmi emberének számít. Kellmes akkor azzal indokolta lépését, hogy a kialakult helyzet lehetetlenné teszi a munkavégzést.

Amerikai támogatás

Wolfowitz azonban egészen mostanáig élvezte a Világbank legnagyobb részvényesének számító Egyesül Államok és személyesen George Bush támogatását. Kedden azonban a Fehér Ház szóvivője kijelentette, hogy minden lehetséges forgatókönyvre felkészültek. A New York Times elemzői szerint ez azt jelentette, hogy a Bush adminisztráció kihátrál a Világbank elnöke mögül. Tony Snow szóvivő azonban akkor is kihangsúlyozta, hogy bár Wolfowitz hibát követett el, az nem indok a menesztésére. George Bush amerikai elnök még csütörtökön is sajnálkozását fejezte ki, hogy idáig jutott az ügy. A CNN szerint ez a nyilatkozata már úgy hangzott, mintha Bush beletörődött volna Wolfowitz lemondásába.

A Világbank 24 tagú igazgatótanácsa csütörtökön ült össze, hogy döntsenek az elnök sorsáról. Az ülés után egy közleményt adtak ki. Ebben kijelentik, hogy Wolfowitz biztosította őket arról, hogy etikusan járt el, az intézmény érdekeit szem előtt tartva. Elismerte ugyanakkor, hogy követette el hibákat barátnője előléptetésével kapcsolatban. A közleményben sajnálatukat fejezik ki, hogy az események beárnyékolják Wolfowitz egyéb tevékenységét.

Wolfowitz saját közleményében is hangsúlyozza, hogy nem követett el etikai vétséget. De úgy gondolja, hogy a 180 tagállamból álló szervezetnek azzal teszi a legjobbat, ha most lemond.