16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Bush is elítélte a világra szóló WorldCom-csalást

2002.06.27. 10:02
Az egész világ pénzpiacai megérezték minden idők egyik legnagyobb könyvelési csalását, amely alaposan megingathatja az amerikai vállalatokba vetett hitet. Maga Bush elnök is megszólalt az ügyben és "felháborítónak" nevezte a WorldCom telefontársaságnál történt csalást. A hír kipattanása után zuhantak az árfolyamok és gyengült a dollár.
Pusztító hatása volt annak, hogy kiderült: a második legnagyobb amerikai távolsági telefoncég jó másfél éve hamis eredményekről számol be, ezért most visszamenőleg 3,8 milliárd dollárral kell rontaniuk a mérlegeket. Az ügyben megszólaló elnök ígéretet tett, hogy megoldják az amerikai vállalatokat sorozatban megrázó problémákat.

Vizsgálat a köbön

"Mindent kivizsgálunk és felelősségre vonjuk azokat, akik a részvényesek mellett a cég alkalmazottait is félrevezették" - keményített Bush. "Vizsgáljuk az ügyet" - tömörített az Igazságügyi Minisztérium szóvivője a CNNMoney kérdésére. Vizsgálatot indított az Értékpapírfelügyelet és a Kongresszus is.

Kamu

A gondosan kitervelt csalás a szaksajtó szerint sokkal komolyabb csínytevés, mint az Enron áramkereskedő óriáscéget tönkretevő mérlegkozmetikázás volt. A dolog lényege leegyszerüsítve az, hogy egyes kiadásokat befektetésként könyveltek el, a valósnál sokkal rózsásabbnak mutatva a cég anyagi helyzetét.

Feldobott befektetők

A WorldCom részvénye állt már 60 dolláron is (még 1999-ben), árfolyama a héten azonban már alig haladta meg a 80 centet, sőt a hír napvilágra kerülte után a nem hivatalos kereskedésben 20 cent körüli mélységbe esett.

A befektetők vidám, hejehujázó csapatai nem csak a WorldCom széháza előtt fenik a herélőkést (az épületnek helyet adó város neve nem más, mint Clinton), a kreatív könyvelést ugyanis nem szúrta ki az auditor, amely nem más, mint az Enron-ügy miatt gyakorlatilag szétesett, bár formálisan még vegetáló Arthur Andersen.

Kárörvendő japánok

A részvénytulajdonosok mellett a világ telekommunikációs cégei sem küldenek virágkosarat a WorldComnak, árfolyamukat ugyanis jól fejbe vágta a botrány. A dollár 0,99 euróra zuhant a hír hallatán, aztán elment bevágni egy sajtos-tonhalas szendvicset.

A Nomura bankház elemzői kijelentették, hogy ezzel vége az amerikai részvénypiacba vetett bizalomnak. Az elvetemült japánok a futballitis-reklámkapányra utalva elsütötték az Enronitis-szóviccet.

A vonalas kisgömböc

A nagyra nőtt társaság egyébként a kilencvenes évek távközlési virágzásának volt a terméke. Kis helyi szolgáltatóként indult a nyolcvanasokban, aztán megérezte az idők szelét és hatalmas hiteleket felvéve - mára mintegy 30 milliárd dollárt görget - felvásárolt mindent, ami mozgott és -comra vagy -telre végződött.

Titkolózó alak

Bár a cég sorsát talán nem befolyásolja alapvetően, mégis pikáns kérdés, megúszhatja-e a WorldCom vezetése azzal, hogy fejét vette Scott Sullivan pénzügyi igazgatónak, aki egyedül, a többiek tudta nélkül és valószínűleg egy szál lúdtollal követte el a hatalmas nagy csalást. Legalábbis ezt sugallja a menedzsment.

Az Andersen pedig azzal a remekül hangzó érvvel védekezik, hogy Sullivan nem árulta el, miben mesterkedett. Elemzők szerint jó eséllyel a csőd a következő lépés.  • Tippek
  • Hírek