Viola
-6 °C
-2 °C

Európát is elérte a csaláshullám

2002.06.28. 12:03
A WorldCom vezetőit beidézte egy kormánybizottság, és az Enron-botránnyal foglalkozó képviselőházi bizottság is bekérette a cég papírjait. Eközben az Enron-ügyben megvádoltak három brit bankárt, és a legnagyobb brit autójavító-hálózat könyvelésében is több millió fontos csalásra bukkantak.
A WorldCom milliárdos könyvelési csalásának hátterét felderíteni igyekvő kormánybizottság beidézte a cég három vezetőjét - közölte a BBC. Ugyanakkor az Enron-botránnyal foglalkozó kongresszusi bizottság szintén bekérette a WorldCom-üggyel kapcsolatos dokumentumokat.

A képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottságának elnöke bejelentette, hogy a vizsgálat során mindenképpen meghallgatják John Sidgmore vezérigazgatót, Bernie Ebbers korábbi vezérigazgatót, Scott Sullivant, a nemrég elbocsátott pénzügyi igazgatót, és Jack Grubman tanácsadót, aki az utolsó pillanatokig vételre ajánlotta a WorldCom papírjait a befektetőknek.

Ezalatt Európában

Az Enron-üggyel kapcsolatban az amerikai igazságügyi minisztérium három brit bankárt is megvádolt. A három férfi a National Westminster Banknál dolgozott, és állítólag titkos pénzügyi tranzakciókkal 7,3 millió dollárt fektetett az Enron egyik cégébe, a Southampton LP-be. A hatóságok azt remélik, hogy a gyanúsítottak vádalku keretében hajlandóak lesznek az Enron-vezetőkről terhelő adatokat kiadni.

Könyvelési csalás a szervizben

A Financial Times értesülése szerint komoly könyvelési csalásra bukkantak a brit Kwik-Fit nevű autójavító vállalatnál. A céget 1999-ben egymilliárd fontért vette meg a Ford, amely most már szeretne túladni rajta. Az autógyártó eredetileg 800 millió font körüli bevételt remélt az eladásból, ez most 300 millióra csökkent.

A könyvelési trükkökre akkor derült fény, mikor a könyvvizsgálók az eladást előkészítendő átnézték a papírokat. A vizsgálat szerint a Kwik-Fit egyes kiadások lehagyásával nagyjából 3,4 millió fonttal növelte nyereségét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!