Céges repülő havi egy dollárért

2002.07.11. 13:02
A többmilliárd dolláros könyvelési csalással vádolt WorldCom havi egy dollárért adott repülőgépet egyik igazgatójának. A cégvezető jó viszonyban volt a kölcsönszerződés részleteit kidolgozó vezérigazgatóval, akinek az igazgató által vezetett vállalati bizottság négyszázmillió dolláros kölcsönt utalt ki korábban.
A távközlési óriásvállalat havi egy dollárért kölcsönzött repülőgépet annak a cégvezetőjének, aki a fizetésekről és egyéb juttatásokról döntő vállalati bizottságot vezette - közölte a Washington Post. Az ügyről a WorldCom alkalmazottai számoltak be a sokmilliárdos könyvelési csalás gyanúja miatt nyomozó hatóságoknak.

Kölcsönös segítség

Stiles A. Kellett Jr. azután kérte el a gépet, miután megtudta, hogy azt a cég vezetői csak igen ritkán használják. Kellett állítólag nagyon jó viszonyban volt Bernard J. Ebbers korábbi vezérigazgatóval, aki a kölcsön részleteiről döntött. Ebbers ötmillió dollárt fektetett Kellett VirtualBank nevű online pénzügyi szolgáltató cégébe, ugyanakkor Kellett vezette azt a vállalati csoportot, amely megítélt egy négyszázmillió dolláros kölcsönt Ebbersnek. Az óriási kölcsön miatt komoly viták keletkeztek a cégen belül, a vezérigazgatónak le is kellett mondania. A könyvelési csalást vizsgáló hatóságok a kölcsönnel kapcsolatban is nyomoznak.

Más is használhatta

Kellett a gépért az egy dolláros havidíjon felül 400 dollárt fizetett repült óránként, amely a fenntartási- és üzemanyagköltségeket, illetve személyzet bérét fedezte. Szakértők szerint a gép bérlése piaci áron 2500 dollárba kerülne óránként. A cégvezető ügyvédje szerint ügyfelének 68 ezer dollárba került a hangár bérlése, ötvenezerbe a biztosítás, és 170 ezerbe a személyzet.

Visszatérített üzemanyag

A kölcsönszerződés szerint továbbá a WorldCom más alkalmazottai is használhatták a gépet. Ugyanakkor a vállalat visszatérítette Kellettnek a személyzet és az üzemanyag árát, és más alkalmazottak összesen öt vagy hat alkalommal vették igénybe a repülőt.  • Hírek
  • Hírek