Mária
17 °C
29 °C

Az amerikai minisztérium évek óta tudott a WorldCom ügyeiről

2002.07.15. 12:23
A WorldCom egy korábbi alkalmazottja azt állítja, hogy már három évvel ezelőtt tudomást szerzett a könyvelési szabálytalanságokról, erről értesítette is a hatóságokat, de azok nem találták megalapozottnak gyanúját. Állítólag néhány cégvezető a könyvvizsgálót is figyelmeztette, de az ennek ellenére rendben találta a könyveket.
Geraldine Kelly 1998 júniusa és 1999 februárja között dolgozott a WorldComnál Nagy-Britanniában. A washingtoni kereskedelmi és ipari minisztériumot közel három évvel ezelőtt értesítette gyanújáról, amelynek nyomán a hatóságok el is indították a vizsgálatot, közölte a Guardian. A minisztérium két évvel később (tehát alig egy évvel a mostani botrány kitörése előtt) úgy döntött, hogy a nyomozást nem érdemes tovább folytatni, hiszen nem találtak komoly szabálytalanságot.

A minisztérium nem kommentálta a lap értesülését. Ken Johnson, a szenátus energiaügyi és kereskedelmi bizottságának elnöke azonban múlt héten bejelentette, hogy a bizottság már felvette a kapcsolatot egy brit WorldCom-alkalmazottal, akit be is hívnak meghallgatásra.

A könyvvizsgálót is figyelmeztették

A New York Times ugyanakkor azt közölte, hogy a WorldCom néhány vezetője már két éve felhívta az Arthur Amdersen figyelmét a könyvelési hibákra, de a könyvvizsgáló ennek ellenére rendben találta a könyveket. Az Andersen szóvivője a hírre reagálva azt mondta, hogy a szabálytalanságokról értesülve a revizorok azonnal kapcsolatba léptek a WorldCom vezetőivel, de azok megnyugtatták őket, hogy hibákat már korrigálták.