Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az amerikai minisztérium évek óta tudott a WorldCom ügyeiről

2002.07.15. 12:23
A WorldCom egy korábbi alkalmazottja azt állítja, hogy már három évvel ezelőtt tudomást szerzett a könyvelési szabálytalanságokról, erről értesítette is a hatóságokat, de azok nem találták megalapozottnak gyanúját. Állítólag néhány cégvezető a könyvvizsgálót is figyelmeztette, de az ennek ellenére rendben találta a könyveket.
Geraldine Kelly 1998 júniusa és 1999 februárja között dolgozott a WorldComnál Nagy-Britanniában. A washingtoni kereskedelmi és ipari minisztériumot közel három évvel ezelőtt értesítette gyanújáról, amelynek nyomán a hatóságok el is indították a vizsgálatot, közölte a Guardian. A minisztérium két évvel később (tehát alig egy évvel a mostani botrány kitörése előtt) úgy döntött, hogy a nyomozást nem érdemes tovább folytatni, hiszen nem találtak komoly szabálytalanságot.

A minisztérium nem kommentálta a lap értesülését. Ken Johnson, a szenátus energiaügyi és kereskedelmi bizottságának elnöke azonban múlt héten bejelentette, hogy a bizottság már felvette a kapcsolatot egy brit WorldCom-alkalmazottal, akit be is hívnak meghallgatásra.

A könyvvizsgálót is figyelmeztették

A New York Times ugyanakkor azt közölte, hogy a WorldCom néhány vezetője már két éve felhívta az Arthur Amdersen figyelmét a könyvelési hibákra, de a könyvvizsgáló ennek ellenére rendben találta a könyveket. Az Andersen szóvivője a hírre reagálva azt mondta, hogy a szabálytalanságokról értesülve a revizorok azonnal kapcsolatba léptek a WorldCom vezetőivel, de azok megnyugtatták őket, hogy hibákat már korrigálták.