Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rudolph Giuliani lehet a WorldCom új elnöke

2002.11.19. 11:34
A csődeljárás alatt álló cég adósságainak tíz százalékát birtokló befektetői csoport New York volt polgármesterét szeretné a WorldCom elnöki székében látni. A vállalat új elnökét ugyanakkor pár napja nevezték ki.
Rudolph Giulianit, New York volt polgármesterét egy a Credit Suisse First Boston által támogatott befektetői csoport kérte fel még augusztusban, hogy segítségével megszerezhessék a WorldCom adósságának egyharmadát, amelynek értéke elérheti az 1,3 milliárd dollárt. A csoport eddig háromszázmillió dollárnyi kötvényt, az adósság tíz százalékát szerezte meg, közölte a BBC.

Most nevezték ki az új elnököt

A csoport azt szeretné elérni, hogy Giuliani kerüljön a WorldCom elnöki székébe, de ez valószínűleg komoly konfliktusokat okoz majd, mivel a csődeljárás alatt álló vállalat új elnökét épp pénteken nevezték ki. Sokak szerint azonban Michael Capellas, a Hewlett-Packard Co. volt elnöke nem alkalmas a feladatra, nem lesz képes talpra állítani a céget.

Elnöki szék helyett igazgatótanácsi

Szakértők szerint Giuliani népszerűsége és szakértelme komoly esélyt jelent a WorldComnak, ugyanakkor, ha a volt polgármester nem jár sikerrel, azzal saját üzleti karrierjét sodorhatja veszélybe. A városvezetői poszt elhagyása után Giuliani megalapította válságmenedzseléssel foglalkozó tanácsadó cégét, a Giuliani Partners-t. Neve az utóbbi időben a tőzsdefelügyelet elnökjelöltjei között is felmerült.

Capellas a hírre reagálva közölte, hogy reméli, jól együtt tud majd működni a befektetői csoporttal és Giulianival is, akinek helyet kínál a cég igazgatótanácsában.

Könyvelési csalás, negyvenmilliárdos adósság

A WorldCom csődje az egyik legnagyobb az amerikai történelemben; júliusban az után követően kezdődött a cég romlása, hogy hatalmas könyvelési szabálytalanságokra derült fény: több mint 9 milliárd dollárt kellett átértékelni. A cégnek most mintegy 40 milliárd dollár kötelezettsége van, és a túlélésért küzd.