Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Rudolph Giuliani lehet a WorldCom új elnöke

2002.11.19. 11:34
A csődeljárás alatt álló cég adósságainak tíz százalékát birtokló befektetői csoport New York volt polgármesterét szeretné a WorldCom elnöki székében látni. A vállalat új elnökét ugyanakkor pár napja nevezték ki.
Rudolph Giulianit, New York volt polgármesterét egy a Credit Suisse First Boston által támogatott befektetői csoport kérte fel még augusztusban, hogy segítségével megszerezhessék a WorldCom adósságának egyharmadát, amelynek értéke elérheti az 1,3 milliárd dollárt. A csoport eddig háromszázmillió dollárnyi kötvényt, az adósság tíz százalékát szerezte meg, közölte a BBC.

Most nevezték ki az új elnököt

A csoport azt szeretné elérni, hogy Giuliani kerüljön a WorldCom elnöki székébe, de ez valószínűleg komoly konfliktusokat okoz majd, mivel a csődeljárás alatt álló vállalat új elnökét épp pénteken nevezték ki. Sokak szerint azonban Michael Capellas, a Hewlett-Packard Co. volt elnöke nem alkalmas a feladatra, nem lesz képes talpra állítani a céget.

Elnöki szék helyett igazgatótanácsi

Szakértők szerint Giuliani népszerűsége és szakértelme komoly esélyt jelent a WorldComnak, ugyanakkor, ha a volt polgármester nem jár sikerrel, azzal saját üzleti karrierjét sodorhatja veszélybe. A városvezetői poszt elhagyása után Giuliani megalapította válságmenedzseléssel foglalkozó tanácsadó cégét, a Giuliani Partners-t. Neve az utóbbi időben a tőzsdefelügyelet elnökjelöltjei között is felmerült.

Capellas a hírre reagálva közölte, hogy reméli, jól együtt tud majd működni a befektetői csoporttal és Giulianival is, akinek helyet kínál a cég igazgatótanácsában.

Könyvelési csalás, negyvenmilliárdos adósság

A WorldCom csődje az egyik legnagyobb az amerikai történelemben; júliusban az után követően kezdődött a cég romlása, hogy hatalmas könyvelési szabálytalanságokra derült fény: több mint 9 milliárd dollárt kellett átértékelni. A cégnek most mintegy 40 milliárd dollár kötelezettsége van, és a túlélésért küzd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!