Viola
-6 °C
-2 °C

Wroclaw szereti a kivándoroltakat

2007.05.17. 08:04
Óriásposztereken hirdeti a negyedik legnagyobb lengyel város, Wroclaw, hogy visszavárja a Nagy-Britanniába kivándorolt több tízezer lakosát. A 638 ezer lakosú város környékén az elmúlt két évben 125 ezer álláshely jött létre, amit nem tudnak betölteni. Pedig a lengyel munkanélküliség meghaladja a 10 százalékot.

„Gyertek vissza! Wroclaw szeret benneteket!” Ilyen feliratú óriásposztereket helyeztetett ki Nagy-Britannia-szerte a negyedik legnagyobb lengyel város, Wroclaw (történelmi magyar nevén Boroszló) önkormányzata, hogy hazatérésre csábítsa azt a több tízezer embert, aki 2004 májusa, Lengyelország EU-csatlakozása óta vándorolt ki a metropolisból és környékéről, hogy munkát vállaljon a szigetországban. A 638 000 lakosú város azóta felgyorsult gazdasági növekedése ugyanis óriási munkaerőhiányt okozott.

Az elmúlt két évben 125 000 új állás jött létre Wroclawban és környékén. A befektetők érdeklődése továbbra is óriási, ám egyre gyakrabban szembesülnek azzal a problémával, hogy egyszerűen nincs elég munkaerő.

Ez első pillantásra furcsának tűnhet egy olyan országban, amely EU-rekorder a munkanélküliség mértékét illetően (az Eurostat 2007. márciusi adatai szerint a lengyelországi állástalanság 11,4 százalékos volt, a tagországok között a legmagasabb). Ám a munkanélküliek az ország más részein élnek, és az országon belüli migráció csekély. Ráadásul az elmúlt három évben több mint 400 000 lengyel ment legálisan dolgozni Nagy-Britanniába, további közel százezer Írországba és majdnem ugyanennyi Norvégiába.

Wroclaw annak az alsó-sziléziai vajdaságnak a fővárosa, amely a tavaly megvalósult 43 legnagyobb (a kormányzat által kiemelten kezelt) lengyelországi beruházásból éppen egy tucatnak lett a helyszíne – ez nagyobb szám, mint bármely más vajdaság esetében. Ez jól képzett munkaerejének és lengyel viszonylatban jónak mondható közúti és vasúti összeköttetésének tulajdonítható (az autópálya már akkor elért Wroclawig, amikor a város még Breslau néven Németország része volt).

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!