Szilárda
-4 °C
3 °C

A kikötői hatóság olajtartályokat tett a toronyházba

2002.09.11. 13:20
Egy New York-i áramszolgáltató több százmillió dollárt követel, mert szeptember 11-én a WTC-komplexumhoz tartozó 7-es épület összeomlásakor megsemmisült egy alközpontja. A cég szerint a torony összeomlását az épületben szabálytalanul elhelyezett óriási olajtartályok kigyulladása okozta.
A Consolidated Edison Co. áramszolgáltató és biztosítói - köztük az Aegis Insurance Services Inc. és a Lloyds - pert indít a Világkereskedelmi Központot építtető és üzemeltető kikötői hatóság ellen. A szolgáltató egy alközpontja semmisült meg a 47 emeletes torony összeomlásakor, ezért a cég 314 millió dollár kártérítést követel.

A felperes szerint a New York-i hatóság súlyosan megszegte az épületek üzemeltetésére vonatkozó biztonsági szabályokat. 1999-ben a 7-es épület 23. emeletén alakították ki a városvezetés vészhelyzetek esetén használandó bunkerét. A parancsnoki központ energiaellátásnak biztosítására hatalmas dízeltartályokat helyeztek el az épületben, és a Consolidated Edison (Con Ed) szerint ezek okozták az épület vesztét.

Szakértők szerint a 7-es torony szeptember 11-én csak kisebb szerkezeti sérüléseket szenvedett, az épület a tűz miatt omlott le. A Con Ed azt állítja, hogy a kikötői hatóság figyelmen kívül hagyta a vonatkozó építészeti szabványokat és tűzvédelmi rendeleteket. A kikötői hatóság képviselője közölte: minden szabályt betartottak, a tartályok elhelyezését a város illetékesei és a tűzoltóság is engedélyezte.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!