Gusztáv
3 °C
6 °C

Kisebb lett New York kára

2002.11.14. 11:47
A Federal Reserve legfrissebb jelentése szerint a New York-i terrortámadás 33-36 milliárd dollár kárt okozott a városnak, míg korábban körülbelül százmilliárddal számoltak.
A bank az összeg kiszámításánál figyelembe vette az áldozatok kieső keresetét (7,8 milliárd), a romok eltakarításának, illetve az új épületek felhúzásánák költségét (21,6 milliárd) is. "Természetesen az emberéletek elvesztése a legsúlyosabb kár, és ezt nem lehet dollárra váltani, de meg kellett próbálnunk kiszámítani a munkaerő elvesztéséből adódó kiesést is" - mondta a BBC-nek Jason Bram, a jelentés egyik szerzője.

A legrosszabbon már túl

A Fed szerint a kiadások nagy részén a város már túl van, hiszen a takarítás már befejeződött, az ingatlanpiac is magához tért és az elbocsátási hullám is elülni látszik. A New York-i gazdaság a támadás után komoly recesszió jeleit mutatta, de két hónapon belül megindult a fellendülés. A város gazdaságát persze nagyon súlyosan megrendítette a terrortámadás, legrosszabb helyzetbe a turizmus és a pénzügyi szolgáltatások kerültek - áll a jelentésben.

Több tízezer elbocsátott

2000. december és 2002. március között 147 ezer állás szűnt meg, ez a város munkahelyeinek 4,6 százaléka. 2001 első kilenc hónapjában 55 ezer, míg csak októberben 51 ezer állás szűnt meg. Az októberben elbocsátottak nyolcvan százaléka légitársaságoknál, hotelekben, éttermekben, illetve pénzügyi szolgáltatással foglalkozó cégeknél dolgozott. A Wall Streeten szeptembertől júniusig 18 ezer embert küldtek el.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!