Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Egy támadás érte a WTC két tornyát

2002.09.26. 12:16
A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) két felhőkarcolójának tavaly szeptember 11-ikei lerombolása egy amerikai bíróság döntése szerint biztosítási szempontból egy eseménynek számít, vagyis az ügyben érintett biztosító társaságoknak csak egyszeres biztosítási összeget kell kifizetniük.
Larry Silverstein, aki a WTC épületét röviddel a terrortámadás előtt lízingelte, dupla, a két toronyra kétszer 3,5 milliárd dolláros kártérítés kifizetését követeli. Indoklása szerint két különböző repülőgép rombolta le a WTC két tornyát, tehát két eseményről van szó.

A mostani ítélet által közvetlenül érintett biztosítótársaságok a Hartford Financial Services Group, a St. Paul Cos. és a Royal Sun Alliance. A svájci Zürich Financial Services és a német Allianz hasonló döntésért folyamodtak, de a bíróság ezekről a biztosításokról még nem döntött.

A svájci Swiss Re viszontbiztosító és a többi, még érintett biztosító szerint Silverstein egy kárösszeg kifizetésére jogosult. E biztosítók ügyének tárgyalása november elején kezdődik New Yorkban. A károsult és a biztosítótársaságok közti egyezkedés még augusztusban kudarcba fulladt.