Judit
3 °C
7 °C

Összefogtak a szegény országok

2003.09.12. 12:52
A mexikói Cancúnban zajló WTO-tárgyalásokon huszonegy ország szövetségre lépett, hogy hatásosabban léphessen fel Amerika és Európa agrártámogatási rendszere ellen. A helyszínen tüntetők egyike, egy dél-koreai farmer csütörtökön öngyilkos lett.
Többek között Kína, India és Brazília is tagja annak a szövetségnek, amely a Világkereskedelmi Szervezet cancúni tárgyalásain megpróbálja Amerikával és Európával szemben a szegényebb országok érdekeit képviselni, közölt e a BBC. A G21 szerint a két fejlett régióban drasztikusan csökkenteni kellene a mezőgazdasági termelők támogatását, mert ezzel a szegényebb országok farmerei teljesen esélytelenné válnak a világpiacon.

Megvesztegetés?

Az Action Aid nevű segélyszervezet szerint az amerikai delegáció fenyegetésekkel és ígérgetésekkel máris megpróbált több államot rávenni arra, hogy lépjen ki a szövetségből. Állítólag Costa Ricának, El Salvadornak és Guatemalának kereskedelmi kedvezményeket ajánlottak a kilépésért cserébe. Az amerikai küldöttség szóvivője felháborítónak és alaptalannak nevezte a vádaskodást.

A találkozón az agrártámogatásokról folyik a leghevesebb vita, és szakértők szerint a kérdés megoldásáig más ügyekben sem várható előrelépés. Amerika és Európa képviselői megígérték ugyan, hogy változtatnak a támogatási rendszeren, de szerintük először a szegényebb országokban kéne jogi és gazdasági reformokat bevezetni.

A G21 azonban nem változtat álláspontján, és a következő néhány napban valószínűleg újabb országok csatlakoznak a szövetséghez. Szakértők szerint azonban elképzelhető, hogy a merev szembenállás miatt az ötnapos találkozó teljesen eredménytelenül ér véget.

Öngyilkosság

Cancúnba a szervezők szerint nagyjából százötvenezer tüntető érkezhet az öt nap alatt. A rendőrség már első nap összecsapott a felvonulókkal. Csütörtökön Lee Kyang-hae, a dél-koreai mezőgazdasági termelők szövetségének vezetője öngyilkos lett az egyik tüntetés során, ezzel tiltakozva a WTO politikája ellen.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?