Vilhelmina
12 °C
28 °C

Összefogtak a szegény országok

2003.09.12. 12:52
A mexikói Cancúnban zajló WTO-tárgyalásokon huszonegy ország szövetségre lépett, hogy hatásosabban léphessen fel Amerika és Európa agrártámogatási rendszere ellen. A helyszínen tüntetők egyike, egy dél-koreai farmer csütörtökön öngyilkos lett.
Többek között Kína, India és Brazília is tagja annak a szövetségnek, amely a Világkereskedelmi Szervezet cancúni tárgyalásain megpróbálja Amerikával és Európával szemben a szegényebb országok érdekeit képviselni, közölt e a BBC. A G21 szerint a két fejlett régióban drasztikusan csökkenteni kellene a mezőgazdasági termelők támogatását, mert ezzel a szegényebb országok farmerei teljesen esélytelenné válnak a világpiacon.

Megvesztegetés?

Az Action Aid nevű segélyszervezet szerint az amerikai delegáció fenyegetésekkel és ígérgetésekkel máris megpróbált több államot rávenni arra, hogy lépjen ki a szövetségből. Állítólag Costa Ricának, El Salvadornak és Guatemalának kereskedelmi kedvezményeket ajánlottak a kilépésért cserébe. Az amerikai küldöttség szóvivője felháborítónak és alaptalannak nevezte a vádaskodást.

A találkozón az agrártámogatásokról folyik a leghevesebb vita, és szakértők szerint a kérdés megoldásáig más ügyekben sem várható előrelépés. Amerika és Európa képviselői megígérték ugyan, hogy változtatnak a támogatási rendszeren, de szerintük először a szegényebb országokban kéne jogi és gazdasági reformokat bevezetni.

A G21 azonban nem változtat álláspontján, és a következő néhány napban valószínűleg újabb országok csatlakoznak a szövetséghez. Szakértők szerint azonban elképzelhető, hogy a merev szembenállás miatt az ötnapos találkozó teljesen eredménytelenül ér véget.

Öngyilkosság

Cancúnba a szervezők szerint nagyjából százötvenezer tüntető érkezhet az öt nap alatt. A rendőrség már első nap összecsapott a felvonulókkal. Csütörtökön Lee Kyang-hae, a dél-koreai mezőgazdasági termelők szövetségének vezetője öngyilkos lett az egyik tüntetés során, ezzel tiltakozva a WTO politikája ellen.