Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Eredménytelen WTO-tárgyalások

2003.09.15. 11:56
A fejlődő és fejlett országok közötti nézetkülönbségek miatt eredménytelenül ért véget a Világkereskedelmi Szervezet Cancúnban tartott értekezlete.
Az ötnapos konferencián a külföldi befektetésekkel, versenyszabályokkal és agrártámogatásokkal kapcsolatos vitákat nem sikerült rendezni, közölte a BBC. A szegény országok azt szerették volna elérni, hogy a fejlett államok drasztikusan csökkentsék mezőgazdasági termelőik támogatását.

Összefogtak

Az eredményesebb érdekképviselet érdekében huszonegy ország összefogott, hogy közösen lépjen fel Amerikával és Európával szemben. A fejlett államok képviselői megígérték ugyan, hogy változtatnak a támogatási rendszeren, de szerintük először a szegényebb országokban kéne jogi és gazdasági reformokat bevezetni. A tárgyalások után mindkét oldal úgy vélte, túl mélyek az ellentétek, és a másik fél hozzáállása sem megfelelő.

Decemberben folytatják

A záróközlemény szerint a WTO legkésőbb december 15-ig új ülést hív össze, amelyen megvizsgálják a párbeszéd felújításának lehetőségét. Legutóbb a WTO 1999-es seattle-i konferenciája végződött kudarccal - heves utcai tüntetések közepette - hasonló nézetkülönbségek miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!