Márk
13 °C
28 °C

Európa bepereli az Egyesült Államokat?

2003.04.11. 10:45
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága közölte: panaszt tesznek a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amennyiben úgy találják, hogy az iraki újjáépítési megbízások odaítélésének módja a világkereskedelmi előírásokba ütközik.
Az Európai Unió brüsszeli bizottsága csütörtökön közölte: panaszt tesznek a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO), amennyiben úgy találják, hogy az iraki újjáépítési megbízások odaítélésének módja a világkereskedelmi előírásokba ütközik.

Washington már több megbízást adott amerikai cégeknek, Dick Cheney alelnök korábbi cége, a Halliburton Co. például szerződést kapott az égő olajkutak eloltására és kijavítására. A bizottság egyenként megvizsgálja a megbízásokat, hogy eldöntse, megfelelnek-e a WTO előírásainak - mondta Arancha Gonzalez, a testület szóvivője.

Az ügy megítélését azonban nehezíti, hogy a nemzetközi jogszabályok lehetővé teszik a kereskedelmi korlátok alkalmazását háború és rendkívüli helyzet esetén. Washingon korábban közölte, hogy a háború utáni újjáépítésre szánt 1,9 milliárd dollárt amerikai cégeknek szánják, de az összeg fele alvállalkozóknak jut.

Figyelmeztetés az OPEC-nek

Az Irakban harcoló amerikai erők vezetése közölte, hogy kevesebb mint három hónapon belül megindítják az olajkitermelést Dél-Irakban és napi 200-800 ezer hordó olajat fognak a felszínre hozni. A déli országrészben mind az ezer olajkút a szövetségesek ellenőrzése alatt áll, és iraki olajmunkások már dolgoznak rajtuk. Arról még nincs döntés, hogy mit történjen a kitermelt nyersolajjal - közölte tegnap Michael Morrow, Tommy Franks tábornok tanácsadója.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) tegnap figyelmeztette az OPEC-országokat, amelyek április 24-én rendkívüli tanácskozást tartanak, hogy ne hamarkodják el a döntést a kitermelés csökkentéséről, mert az ellátás egyelőre nem tekinthető biztosítottnak. A nyersolaj ára a háborús fejlemények hatására tegnap is esett. íp> A háború ugyan a korábban vártnál is rövidebbnek ígérkezik, Alan Greenspan, a Fed elnöke azonban ennek ellenére úgy látja, hogy amíg ténylegesen nem ér véget, lehetetlen megmondani, milyen hatása lesz az USA gazdaságára. Véleménye szerint a növekedésnek mindenesetre nagyobb a valószínűsége, mint a stagnálásnak. Mint mondta, a részvények erősödése és az olajár csökkenése annak köszönhető, hogy megszűnt a háború előtti bizonytalanság miatt az árakba beépült kockázati prémium