Kristóf, Jakab
19 °C
34 °C

Megszakadtak a WTO-tárgyalások

2008.07.29. 21:55
Kilenc nap tárgyalás után nem tudott kompromisszumot kötni az Egyesült Államok és India a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) genfi tárgyalásán, így az egyeztetés hivatalos állásfoglalás nélkül ért véget. Gráf József korábban azt mondta, hogy Magyarország számára elfogadhatatlan a formálódó WTO-javaslat.

Kompromisszum hiányában - közvetlenül az Egyesült Államok és India nézeteltérése miatt - kedden megszakadtak a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) genfi tárgyalásai. A kilenc napja kezdődött találkozó lett volna a dohai tárgyalások záró fordulója. Diplomaták szerint a tárgyalásokat ősszel folytathatják, de erről hivatalos állásfoglalás egyelőre nem született.

Washington ellenezte India javaslatát, amit Kína és Indonézia is támogatott, és ami olyan intézkedéseket rögzített volna, melyekkel gazdálkodóikat védhetik, ha az olcsó mezőgazdasági import hirtelen növekszik. India azt követelte, hogy a nagy mezőgazdasági népességgel és nagy arányú agrárimporttal rendelkező országok már előre védővámokat rögzíthessenek, az Egyesült Államok azonban ezt elutasította.

A múlt pénteken az EU az Egyesült Államok, India, Kína, Brazília, Japán és Ausztrália képviselői kompromisszumcsomagot dolgoztak ki, de ebben néhány kérdést - egyes konkrét termékcsoportok helyzetét, illetve a szegényebb országok agrárimportjára vonatkozó védőmechanizmust - nem sikerült megoldani.

Ugyanakkor Susan Schwab amerikai kereskedelmi megbízott továbbra is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok elkötelezett a dohai forduló mellett és még korai lenne forduló összeomlásáról beszélni. Azt mondta, az amerikai javaslatok továbbra is napirenden maradnak, de ezekre kölcsönös válaszokat várnak.

Elemzők szerint a kudarc nem meglepetés, a siker sokkal inkább az lenne, mivel a globális pénzügyi és élelmiszerválsággal a háttérben a fejlődő országokban nincs politikai támogatottsága a napirenden szereplő kérdések megoldásának. Rámutatnak, hogy a 2001-ben kezdődött dohai forduló lezárására kezdett tárgyalások nem technikai kérdések, hanem lényegi nézeteltérések miatt jutnak zsákutcába.

A jelenlegi tárgyalásokkal kapcsolatban az EU egyes országaiból is bírálatok érkeztek, az EU francia elnöksége Olaszországgal, Lengyelországgal, Magyarországgal és Litvániával próbált a kompromisszumcsomag ellen közös európai ellenállást kovácsolni, egyelőre sikertelenül, írja a dpa.

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter keddi budapesti sajtótájékoztatóján - még a genfi tárgyalások megszakadásának bejelentése előtt – elmondta, a kormány és a magyar agrár-érdekképviseletek számára elfogadhatatlan a formálódó WTO-javaslat, ami átlagosan 60 százalékos mezőgazdasági vámcsökkentést irányozna elő az Európai Unió számára, mert ez a teljes magyar agrár-társadalmat, sőt a magyar élelmiszerfogyasztókat is súlyosan hátrányosan érintené.