Alfréd
-2 °C
2 °C

Erőteljesen lassul a világkereskedelem növekedése

2001.10.25. 11:33
A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által csütörtökön kiadott Nemzetközi Kereskedelmi Statisztikák, 2001 című jelentés adatai szerint a globális árukereskedelem volumenének növekedése - a tavalyi 12 százalékról - 2001-ben várhatóan 2 százalékra esik vissza.
A világkereskedelem értékének növekedése 2001 első félévében mindössze 1 százalékot ért el, a tavalyi év egészének 12,5 százalékos növekedésével szemben. A WTO jelentés kiemeli, hogy idén - a világkereskedelemhez hasonlóan - a világgazdaság növekedése is jelentősen elmarad az előző évi 4,5 százaléktól.

Nyugat-Európában 2 százalék, Észak-Amerikában kevesebb

A WTO jelentés szerint, míg idén Nyugat-Európában és az átmeneti gazdaságú országokban a kereskedelem volumenének valamivel 2 százalék feletti növekedése várható, a kereskedelem bővülése Észak-Amerikában várhatóan elmarad a globális átlagtól. Biztosra vehető, hogy Japán kivitelének csökkenését a behozatal mérsékelt emelkedése kíséri majd.

A jelentés előrejelzései 2001 első félévének előzetes forgalmi adatai alapján készültek. Ezek alapján a WTO arra következtet, hogy a világkereskedelem idei növekedésének lassulása az előzetes várakozásoknál erőteljesebb lesz. (Az év elején a szakértők 7 százalékos növekedést jósoltak 2001-re). A WTO szerint a vártnál nagyobb lassulás egyik fontos tényezője az információs technológiai termékekre fordított kiadások éles visszaesése. A jelentés a további tényezők közé sorolja a nyugat-európai kereslet-növekedés váratlanul erőteljes lassulását, valamint az Egyesült Államok áruimportjának stagnálását is.

2000 jó év volt

A jelentés a 2000. év adataival kapcsolatban kiemeli, hogy mind a világgazdaság, mind a világkereskedelem az elmúlt évtized legerőteljesebb növekedését érte el. A globális árubehozatal értéke 12,5 százalékkal - 62 milliárd dollárra - nőtt, azaz az 1999. év növekedési ütemének háromszorosát érte el. A kereskedelmi szolgáltatások globális exportja 6 százalékkal növekedett és meghaladta a 14 milliárd dollárt.

Magyarország a 40. exportőr

A WTO jelentés adatai szerint, az országok rangsorában, Magyarország 2000-ben az árukivitel értékét tekintve a 40. (28,1 milliárd dollár), a behozatalt illetően pedig a 37. helyet (32,1 milliárd dollár) foglalta el. A kereskedelmi szolgáltatások területén Magyarország 6,2 milliárd dollár értékű exporttal a 36. volt.