Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Nőtt az amerikai recesszió esélye

2001.09.12. 11:09
Az Egyesült Államok elleni keddi terrorista támadás elemzők megnövelte annak esélyét, hogy a harmadik negyedévben visszaesik az amerikai nemzeti össztermék, és a fellendülés jóval később jön el, mint korábban remélték.
Bár az amerikai üzleti élet néhány napos megbénulása is súlyos következményekkel járhat, a legnagyobb problémát az okozhatja, ha megrendül a fogyasztók bizalma. A fogyasztói bizalom már a terrortámadás előtt is nyolcéves mélyponton állt.

A Comerica Bank vezető közgazdásza, David Littman a Cnnfn-nek nyilatkozva úgy vélte, ha megrendül a fogyasztók és az üzleti élet bizalma, akkor komoly problémákkal kell számolnia az amerikai gazdaságnak, és a harmadik negyedévben a GDP már nem növekszik vagy visszaesik.

A második negyedévben egyébként már csupán 0,2 százalékkal növekedett a nemzeti össztermék, melynek kétharmadát a fogyasztói kiadások adják.

50 százalékos valószínűség?

"A recesszió esélye sokkal nagyobb, mint a támadás előtt. Azt gondolom, hogy 50 százalékos a valószínűsége" - nyilatkozta a Bloomberg hírügynökségnek Roger Kubarych, a HVP Group vezető amerikai közgazdásza.

A Wall Street közeli kamatcsökkentést remél

Mindez többek szerint ahhoz vezet, hgy a Federal Reserve még a Nyíltpiaci Bizottság következő ülése előtt tovább csökkenti az irányadó kamatlábat az üzleti és a fogyasztói bizalom helyreállítása érdekében. A Fed már kedden bejelentette, hogy szükség esetén kész likviditással ellátni az amerikai pénzügyi rendszert. (Hasonlóképpen nyilatkozott az Európai Központi Bank, a Bank of England valamint a Bank of Japan.)

A Hetek jegybankjai védelmet ígérnek

A hét vezető ipari hatalom (G7) pénzügyi vezetői szerdán nyilatkozatban biztosították a piacokat: nem fogják megengedni, hogy az amerikai terrortámadás felforgassa a világgazdaságot. A közlemény szerint a Hetek központi bankjai készek a likviditás biztosítására a piacok normális működésének fenntartása érdekében. A G7 pénzügyi vezetése szoros figyelemmel követi a gazdasági fejleményeket és a piacokat, és készen áll további lépések megtételére, ha ez szükségessé válna.

Bizonytalan a csütörtöki amerikai tőzsdenyitás

Az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke, Harvey Pitt a CBS tévé reggeli hírműsorában azt mondta: reményei és várakozása szerint a piacokon csütörtökön újraindulhat a kereskedés. Később azonban bizonytalanná vált a tőzsdenyitás.

Még nem tudni, hogy pontosan milyen károk érték azokat a nagy brókerházakat, melyeknek irodái a World Trade Center közelében voltak.

Bush szerint stabil a rendszer

Bush elnök szerdai sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy az amerikai pénzügyi intézményrendszer stabil maradt, és a gazdaság csütörtökön visszatér a normális kerékvágásba.

A WTC épületében irodát bérlő pénzintézetek, mint például a Morgan Stanley Dean Witter, a Cantor Fitzgerald vagy a Banc of America még alkalmazottait keresi.

Több milliárd dolláros anyagi kár

Az anyagi károk felmérése még hosszú hónapokig eltarthat, az európai és ázsiai tőzsdei kereskedésben hatalmasat zuhantak a biztosítótársaságok részvényei, mivel az elemzők első becslései szerint több milliárd dollárra rúg majd a kárösszeg.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft